EPA/SERGEI ILNITSKY
Ukrajinski mornari u ruskom zatvoru

Ukrajinski mornari optuženi da su ilegalno prešli rusku granicu u Krečkom moreuzu u novembru prošle godine, pušteni su na slobodu.

Oni su pušteni uz lične garancije komesara za ljudska prava ukrajinske Rade Ljudmile Denisove, javlja Tass. Advokat jednog od mornara, Denis Gricenko, rekao je da je Denisova garantovala da će svih 24 mornara učestvovati u svim budućim istražnim aktivnostima Rusije.

Takođe, i avion sa Rusima oslobođenim u Ukrajini u okviru dogovora između Moskve i Kijeva sleteo je u glavni grad Rusije.

Avion je preuzeo urednika portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kirila Višinskog, kog je ukrajinski sud oslobodio iz pritvora, kao i lica koja su puštena u Ukrajini prema sporazumu Moskve i Kijeva. Kako je za Sputnjik izjavio izvor upoznat sa situacijom, iz Ukrajine se u Rusiju vraćaju 33 osobe.

Kijevski apelacioni sud odlučio je 28. avgusta da pusti Višinskog na uslovnu slobodu. On ima obavezu da se odaziva sudskim pozivima, da obaveštava sud o promeni mesta boravka ili rada, kao i da se suzdržava od komunikacije sa svedocima.

Krajem leta Rusija i Ukrajina započele su rad na istovremenom oslobađanju osuđenih i pritvorenih lica. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here