pixabay.comi
Foto: Ilustracija

Pred pokrajinskim Krivičnim sudom u Beču danas je počelo suđenje protiv šest osumnjičenih za pomaganje teroriste Kujtima Fejzulaja, koji je 2. novembra 2020. u centru glavnog grada Austrije nasumično pucajući na prolaznike, ubio četiri lica i ranio 23 osobe, pre nego što ga je policija ubila.

Optuženi su odbacili glavnu optužbu da su znali za plan terorističkog napada i da su podržali njegovo sprovođenje.

– Uveren sam da svako od njih zna šta se dogodilo 2. novembra 2020. Jedan pripadnik Islamske države je u ime te organizacije izvršio teroristički napad i time ne samo pogodio u srce porodice i prijatelje žrtava, već nas sve, celu Austriju – rekla je državni tužilac.

Ona je istakla da su optuženi, svih šest, poznati godinama nadležnim vlastima kao pristalice Islamske države, i podvukla da su podržali izvršenje terorizma.

Šest muškaraca, u starosti od 21 do 32 godine, kako je navelo tužilaštvo, nije direktno učestvovalo u izvršenju terorističkog napada, ali su teroristi pomogali.

Njima se prebacuje učešće u terorističkom delu sa smrtnim ishodom, terorističko udruživanje i formiranje kriminalne organizacije.

Uz njihovu pomoć, kako je navela, terorista je dospeo do naoružanja.

Jedan 32-ogodišnji Čečen je optužen da je obezbedio teroristi, inače Austrijancu albanskog porekla iz Severne Makedonije, automatsko oružje i municiju, kao i pištolj.

Samo par sati pred napad su on i jedan 28-ogodišnji Avganistanac bili u stanu teroriste i prisusvovali poslednjim pripremama, posebno punjenju oružja, i izradi lažnog kaiša-bombe.

Optuženi Čečen priznao je da je nabavio oružje, a njegov advokat je kazala da ilegalna trgovina naoružanjem nije sipmatično, ali on nije ubica.

Advokat tvrdi da njegov štićenik nije znao za terorističke namere Kujtima Fejzulaja i da nema nikakve veze sa islamizmom.

Advokati osumnjičenih prebacili su tužilaštvu da imaju par indicija, ali nijedan dokaz za tvrdnje iz optužnice.

Suđenje će, kako je najavljeno, biti nastavljeno 1. decembra saslušanjem optuženih.

Svi optuženi su najavili da će se izjasniti o optužbama, prema kojima im preti kazna od 20 godina do doživotnog boravka u pritvoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here