Počelo suđenje ubicama Pukanića

0

 

 

Suđenju prisustvuju optuženi Robert i Luka Matanić, Amir Mafaljani i Slobodan Đurović i izjasnili su se da nisu krivi.

 

Početku suđenja ne prisustvuju Željko Milovanović koji u pritvoru u Beogradu čeka suđenje po istoj optužnici, a kome je odbijen zahtev da mu se zbog toga ne sudi u Hrvatskoj, kao i Bojan Gudurić koji se prošle noći predao policiji u Banjaluci, a u ekstradicionom pritvoru u Sarajevu čeka odluku o izručenju, jer su i srpska i hrvatska policija raspisale poternice za njim.

 

Hrvatski mediji preneli su izjave njegovog advokata da želi na suđenje u Zagreb, kako bi imao obezbeđeno pravdeno suđenje, a pojavila su se i nagađanja da se nudi za svedoka saradnika.

 

Optuženi su u sudnicu dovezeni u lancima, u zgradi nema signala za mobilne telefone, a svi koji su u sudnici ne mogu iz nje izići do pauze. Policija ima snajperiste po krovovima i uklanja parkirane automobile po ulicama oko zgrade suda, što je samo deo mera obezbeđenja koje su u medijima popraćene i naslovom "Pukanićeve ubice nikada nisu bile bezbednije".

Ostali optuženi terete se da su organizovali praćenje Pukanića i logistiku: od smeštaja do naoružanja. Za razliku od Milovanovića i Gudurića, ostali optuženi uhvaćeni su sedam dana posle ubistva.

 

Šestorka se, prema optužnici koju je sastavio Ured (kancelarija) za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, tereti da se udružila u međunarodnu zločinačku organizaciju sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam na čelu, da je eksplozivom ubila Pukanića i Franjića i nameravala da ubije još dve osobe na zagrebačkom području.

 

Kao egzekutor označen je Milovanović, koji je u dvorište "Nacionala" 23. oktobra 2008. dovezao skuter s eksplozivom i parkirao ga pored Pukanićevih kola. Eksploziv je aktiviran uveče kad su se Pukanić i Franjić približili kolima i skuteru.

Sumnja se da je Gudurić eksploziv kojim je ubijen Pukanić prebacio iz Srbije u Hrvatsku, ali i da je sa tavana obližnje zgrade naoružan snajperom posmatrao parkiralište na koje je Milovanović dovezao skuter s eksplozivom i bio spreman da ubije Pukanića ako eksploziv zataji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here