Privatna arhiva
Pričešće najmlađih u Liverpulu

Božićne poklade obeležene u subotu 27. novembra na dan Svetog Apostola Filipa i dan kasnije početak Velikog ili Božićnog posta, prethode najradosnijem hrišćanskom prazniku – Božiću.

Iako su u većini australijskih država na snazi zdravstvene mere koje važe tokom pandemije korone, vernici Srpske pravoslavne crkve ispunili su svetinje kako bi molitveno dočekali božićni post.

U crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom predgrađu Liverpul, liturgiju su služili prote Aleksandar Milutinović i Nenad Đurađinović, Jevanđelje po Luki čitao je đakon Miloš Raketić, a odgovarao crkveni hor pod upravom ipođakona Nikole Zbiljića.

Prota Aleksandar i đakon Miloš pričešćuju decu

Podsećamo, poklade su zapravo domaće gozbe namenjene članovima porodice, a mogu da budu i seoska veselja uoči velikih postova. Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se u normalnijim okolnostima na ovaj dan priređuju povorke maskiranih igrača, koji uz buku i svirku obilaze naselja.

Na taj način, bore se protiv zlih sila i veštica, za koje se veruje da imaju jači uticaj u vreme poklada.

Posle poklada sledi post, koji podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, odnosno hrane životinjskog porekla i alkoholnog pića na izvesno vreme. To je telesni post, dok duhovni post podrazumeva uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela.

Među vernicima koji su se pričestili u nedelju, pred početak posta, bio je veliki broj mladih i dece, što je za svaku pohvalu.

U svojoj pastirskoj besedi starešina liverpulskog hrama prota Aleksandar je opširno govorio o značaju i važnosti poštovanja predbožićnih praznika, uz čestitke i zahvalnost vernicima koji svake nedelje i o praznicima dolaze u liverpulsku crkvu.

Posle liturgije većina prisutnih okupila se u parohijskom domu, gde su vredne članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara pripremile tradicionalno posluženje.

Božićni post je poslednji višednevni post u godini i traje do 7. januara.

Poučnu priču o pobedi dobra nad zlom izgovorio je prota Nenad

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here