EPA-EFE

Ako se po jutru dan poznaje, izgledno je da danas bude najgori dan u Evropi od početka pandemije koronavirusa. Nekoliko evropskih zemalja već je objavilo broj novozaraženih koronom u poslednja 24 sata i brojevi su alarmantni uprskos strogim merama koje su na snazi.

Slovenija je zabeležila novi crni rekord u broju novozaraženih koronavirusom – čak 2.605, objavila je RTV Slovenija nezvanične podatke. Vlasti traže načine da rasterete laboratorije gde se uzimaju brisevi, pa će predstaviti metod ciljanog testiranja.

U Sloveniji su od subote na snazi stroge mere – zatvorene su prodavnice, osim onih koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad frizerskih i kozmetičkih salona, velnes centara, bazena, bioskopa, pozorišta i teretana, a nastava u školama odvija se na daljinu.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 2.378 novih slučajeva zaraze virusom korona te je broj aktivnih slučajeva u toj zemlji danas ukupno 12.736. Na bolničkom lečenju su 932 pacijenta, od toga je na respiratoru 68 pacijenata. Preminule su 23 osobe.

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.569 novih slučajeva koronavirusa, što je drugi dan zaredom da ta zemlja beleži rekordan broj novozaraženih. U tom periodu testirano je 11.226 osoba. U Bugarskoj je trenutno aktivno 22.597 slučajeva, u bolnicama je 2.217 pacijenata od kojih je 145 na intenzivnoj nezi.

Češkoj Republici je u poslednja 24 sata registrovano 15.663 novih slučajeva korona virusa, što je najviši dnevni bilans novozaraženih u toj zemlji. Broj ukupno zaraženih porastao je na 284.033, a broj preminulih popeo se na 2.547. Kako navodi Rojters, Češka se u poslednje dve nedelje suočava sa najbržom stopom zaražavanja u Evropi, sa 1.324 slučaja na 100.000 stanovnika.

Nemačkoj su u poslednja 24 sata potvrđena 14.964 nova slučaja koronavirusa, što je najviši dnevni bilans od početka epidemije, saopštio je Institut Robert Koh. Od početka epidemije ukupno je zaraženo 464.239 osoba, od kojih je 10.125 preminulo.

Nemački “Bild” javio je da kancelarka Angela Merkel želi sastanak sa premijerima 16 nemačkih pokrajina o zatvaranju restorana i kafića počev od 4. novembra, kao pokušaj da se zaustavi širenje koronavirusa.

Planiranje ili sistemsko zatvaranje

– Situacija u Evropi, gde se povećava broj obolelih od koronavirusa, veoma je ozbiljna i alarmantna i Evropska unija mora biti efikasnija kada je reč o testiranju, praćenju obolelih, vakcini i pravilima karantina – rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

– Potrebna nam je mnogo veća efikasnost u presretanju virusa pre nego što građani zaraze jedni druge. Potrebno nam je planiranje, inače ćemo imati sistemsko zatvaranje širom kontinenta u predstojećim mesecima – rekao je Mišel.

On je dodao da EU mora biti spremna kada vakcine budu spremne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here