Pixabay.com

Na kineskom tržištu e-vozila počeo je veliki obračun “Tesle” i “Folksvagena” koji se udružio sa grupom kineskih kompanija.

“Folksvagen” i njegovi kineski partneri uložiće oko 15 milijardi dolara kako bi na kinesko tržište do 2025. godine izbacili 15 različitih modela e-vozila. Ova objava stigla je posle najave “Folksvagena” da će na prelazak sa automobila sa unutrašnjim sagorevanjem na one s električnim pogonom ukupno globalno investirati 33 milijardi dolara.

“Folksvagen” ne skriva kako im je glavni cilj da po proizvodnji e-vozila prestignu “Teslu”, kao i da postanu najveći svetski proizvođač vozila sa e-pogonom.

Analitičari procenjuju kako će uspeh u Kini biti presudan za dominaciju na globalnom tržištu. U trku protiv Tesle u Kini “Folksvagen” kreće sa dve nove fabrike sa zajedničkim najvećim kapacitetom proizvodnje od 600.000 vozila godišnje, piše “Jutarnji list”.

Električno tržište e-vozila u Kini vratilo se rastu nakon jednogodišnjeg pada zbog drastičnog smanjenja državnih podsticaja. Trenutno e-vozila u Kini čine oko 5 posto prodaje automobila. Cilj je vlade da prodaje e-vozila do 2025. godine dosegne 25-postotni udeo. Najpopularniji model e-vozila u Kini je “Tesla 3”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here