Youtube/IZMEĐU REDOVA
Vladimir Čičarević

Predlog zakona o nestalim bebama ne sme pred poslanike, ponovili su na javnom saslušanju predstavnici udruženja roditelja čija su deca, kako tvrde, ukradena iz porodilišta. Vladimir Čičarević iz Udruženja roditelja nestalih beba pocepao je tekst predloga zakona za govornicom u Skupštini Srbije, gde je rasprava održana, objasnivši da je to učinio zato što se predložena regulativa ne bavi problemom nestalih beba, već obeštećenjem roditelja, zbog čega je zatražio da se to povuče.

– Treba doneti drugu regulativu o ukradenim bebama ili leks specijalis o trgovini decom u Srbiji. Neću stati sa zahtevom da se donese leks specijalis koji neće imati problem sa retroaktivnošću i krivičnom odgovornošću – poručio je Čičarević.

Ana Pejić iz vojvođanskog Udruženja roditelja nestalih beba predlog je nazvala “falš zakonom”.

Radiša Pavlović, čelnik Udruženja za istinu i pravdu o bebama, ponovio je zahtev za formiranjem specijalnog tužilaštva za istragu o nestaloj deci. Javno slušanje je otvorila Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije i Odbora za prava deteta, i navela da taj skup omogućuje učesnicima da predlozima unaprede predlog. Ona je poručila i da država želi da zaštiti prava građana i suoči se s jednim od najtežih kršenja ljudskih prava uvažavajući sudbinu tih porodica.

Da su za rešenje tog pitanja potrebni dobri mehanizmi i izmena propisa ukazao je Fredrik Sundberg, rukovodilac Odeljenja za izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava.