EPA/Erdem Sahin

Egipatska vlada saopštila je danas da su se nakon sastanka poslovne delegacije Turske sa egipatskim premijerom Mustafom Madbulijem, turske kompanije obavezale da će uložiti 500 miliona dolara u Egipatsku privredu.

Kako navodi Rojters, ovaj dogovor predstavlja znak otopljenja odnosa između dve zemlje.

– Bez obzira na bilo kakve prethodne političke nesuglasice, uvek smo želeli da održimo odnose između naših naroda i našu blisku ekonomsku i komercijalnu saradnju – rekao je Madbuli.

Diplomatski odnosi između Egipta i Turske prekinuti su nakon što je 2013. egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi, odnosno tadašnji komandant vojske, učestvovao u svrgavanju bivšeg egipatskog predsednika Mohameda Morsija iz Muslimanskog bratstva, bliskog saveznika turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, navodi Rojters.

Trgovinske veze između Turske i Egipta nastavljene su uprkos zahlađenju diplomatskih odnosa.

U saopštenju egipatske vlade navodi se da turske kompanije koje već posluju u Egiptu predstavljaju industrijski razvoj u oblastima tekstilne industrije, proizvodnjki odeće, elektronike i medicinskog materijala, kao i da turske investicije u Egipat iznose dve milijarde dolara, prenosi Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here