Pexels

Svi korisnici Nacionalnog programa za osiguranje lica sa invaliditetom (NDIS) koji imaju 12 i više godina, od juče su uvršćeni među osobe koje imaju pravo da prime Fajzerovu vakcinu.

Ovaj potez Savezne vlade je pre svega usmeren na mlađe korisnike NDIS i omogućiće pristup vakcinama za još 40.000 dece koja žive sa invaliditetom.

– Od srede sva deca između 12 i 15 godina koja su uključena u NDIS program mogu da prime Fajterovu vakcinu protiv kovida. Do sada su ovu vakcinu mogli da prime samo mladi koji imaju neku priključenu, hroničnu bolest, a sada su tu mogućnost dobili i ostali. Smatram da je to za decu korisnike NDIS-a izuzetno važan vid zaštite – rekao je savezni ministar zdravlja Greg Hant.

Uprava za terapijska sredstva (TGA) odobrila je nedavno Fajzerovo cepivo za svu australijsku decu od 12 i više godina, međutim, savezna vlada čeka i preporuku Tehničkog savetodavnog tela za imunizaciju (ATAGI) pre nego što počne širu upotrebu kod svih tinejdžera. Za sada su uključena samo deca sa hroničnim oboljenjima ili invaliditetom i deca autohtonog porekla.

Prošle nedelje je premijer Skot Morison rekao da očekuje da “ATAGI odluči uskoro”, ističući da se Nacionalni kabinet na prethodnom sastanku već složio da deca treba da se vakcinišu što je pre moguće. Jedan od razloga je što u poslednjem talasu kovida oboljeva sve veći broj veoma mladih ljudi.

Morison je rekao da će imunizacija dece biti organizovana delimično u školama, a delom preko porodica, te da se trenutno radi na pripremi ovog programa. Međutim, premijer je istakao da za decu ispod 12 godina nije odobrena nijedna vakcina, kako u Australiji, tako i širom sveta.

Otkazi zbog obavezne vakcinacije?

Vakcinacija će od 17. septembra biti obavezna za sve zaposlene u rezidencijalnim domovima za negu starih lica. U mnogim od ovih ustanova smatraju da će uvođenje obavezne imunizacije dovesti do gubitka dela radnika, koji neće želeti da se vakcinišu.

Procene se uglavnom kreću od deset do 30 odsto, mada ima i onih koji su uvereni da će industriju napustiti možda tek “jedan ili dva procenta” sadašnjih radnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here