Foto: MN Press
Dragan Stojković Piksi

Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, 22. po redu, bez dileme drugačije od svih prethodnih, počinje danas od 17 sati utakmicom između selekcije domaćina i Ekvadora.

Prvi put u istoriji najbolji fudbaleri sveta boriće se za titulu šampiona u novembru i decembru, takođe prvi put u arapskom svetu, a drugi put na tlu Azije, nakon šampionata u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Finale je na programu 18. decembra, na Nacionalni dan zemlje domaćina, a titulu brani Francuska, koja je pre četiri godine u Rusiji osvojila trofej pobedom protiv Hrvatske 4:2.

Treći put na Mundijalu će igrati Srbija, a ukupno 13. put ako se uzme u obzir nastup država čiji je Srbija bila deo.

Sve je počelo 1930. godine u Montevideu, u Urugvaju, kada je reprezentacija Kraljevina Jugoslavije sastavljena samo od srpskih igrača stigla do polufinala, a poslednji put, pre četiri godine u Rusiji, srpski tim nije prošao u nokaut fazu.

Upravo to je i glavni cilj u Kataru, što je više puta rekao i selektor Dragan Stojković Piksi, a posle je “sve moguće”, pogotovo što je grupa veoma zahtevna – Brazil, Kamerun i Švajcarska.

Srbija prvi meč igra 24. novembra protiv Brazila, četiri dana kasnije sledi duel protiv Kameruna, a grupnu fazu završava 2. decembra protiv Švajcarske.

Ukoliko prođe u nokaut fazu, u osmini finala “ukrstiće” sa grupom H u kojoj su Portugal, Urugvaj, Gana i Južna Koreja. Dakle, postoji šansa da se Srbija ponovo sretne sa Portugalom, ekipom koju je na fantastičan način pobedila u Lisabonu 2:1 i izborila direktan plasman na finalni turnir.

Mundijal u Kataru je poslednji sa 32 selekcije, jer će od sledećeg koji će 2026. godine zajednički organizovati SAD, Kanada i Meksiko, na finalnom turniru nastupiti čak 48 reprezentacija.

Prema prognozama stručnjaka i bukmejkera glavni favorit je Brazil, koji čeka titulu 20 godina, a zatim slede Francuska, Argentina i Nemačka, dok bi Srbija mogla da bude najprijatnije iznenađenje šampionata.

Brazil je rekorder sa pet titula, Italija i Nemačka imaju po četiri, Argentina, Francuska i Urugvaj po dve, a Engleska i Holandija po jednu titulu.

Da li je došao trenutak za devetog šampiona?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here