Počinje naplata onlajn izdanja novina

0

Onlajn izdanje britanskog "Tajmsa"
 

Čitaoci će plaćati jednu funtu za dnevni pristup, odnosno dve funte za nedeljnu pretplatu, prenosi Bi-Bi-Si. Ovaj potez otvara novi front u borbi za finansijsku isplativost onlajn izdanja, a industrija će pažljivo pratiti rezultate.

 

Direktor "Njuz internešenela" Rebeka Bruks izjavila je da je ovo "ključan korak ka pretvaranju informativnog biznisa u ekonomski uzbudljiv poduhvat". "Tajms" i "Sandej tajms" pokrenuće u maju nove, odvojene internet sajtove, umesto sadašnjeg koji kombinuje sadržaje dva izdanja.

 

U početku će postojati besplatan probni period upotrebe sajtova, a svaka kasnija pojedinačna uplata omogućiće pristup u oba izdanja. Prodaja štampanih novina je u opadanju, pa kompanije tragaju za poslovnim modelom koji će im doneti prihode od izdanja na internetu.

 

Mnogi komentatori smatraju da je "Tajmsov" potez veoma rizičan, imajući u vidu da ponuda besplatnih informativnih sadržaja na internetu neprestano raste.

 

"Odluka je doneta u presudnom trenutku za novinarstvo. Mi smo ponosi na svoje novinarstvo i ne stidimo se da kažemo da verujemo da ono ima svoju vrednost", rekla je Bruksova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here