Tanjug
Lordan Zafranović

Reditelj Lordan Zafranović započeće 21. avgusta snimanje filma “Zlatni rez 42” o stradanju naroda Kozare u Drugom svetskom ratu po scenariju Arsena Diklića iz 1986. godine. Snimanje bi trebalo da traje godinu dana.

Arsen Diklić je tekst “Deca Kozare” napisao još 1986. godine, Zafranović ga je adaptirao i uveo nove scene, kako bi što vernije prikazao događaje iz leta 1942. godine, navodi se u saopštenju.

– Ovaj film sam dugo spremao i radim ga da se ne zaboravi. Ovo je film o zlu, kojim želim da zaustavim svako dalje zlo. Film je umetnički krik da se zlo više nikada ne ponovi – rekao je ranije Lordan Zafranović, tokom priprema za snimanje.

Očekuje se da će na prvoj klapi biti glumac Predrag Miki Manojlović, kojem će se u kasnijim fazama snimanja pridružiti i Leon Lučev, američki glumac balkanskog porekla Džek Dimič, Irfan Mensur i drugi.

Scenografija se, po Zafranovićevom nacrtu, priprema na teritoriji Gradiške u BiH, a producenti su najavili da će glumačku postavu činiti glumci iz cele bivše Jugoslavije.

Reditelj Lordan Zfranović poručio je, najavljujući film, da on donosi važnu poruku – kako je “na našim prostorima” moguć suživot.

– Kako se kaže – ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živeti zajedno. Tu smo gde smo. Bez obzira na sve istorijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu – naglasio je Zafranović.

Autorsku ekipu činiće više od 60 profesionalaca iz celog regiona, a projekat će se raditi u dva dela i planirano je da traje skoro godinu dana.

7 COMMENTS

  1. Koliko smo gledali ratnih filmova nakon II Svetskog pa nikako da shvate neki umno jako razvijeni da je dosta za hiljade godina. Snimite nam te ljude koji su danas odgovorni za ratove po kugli zemaljskoj, pa da vide da ih pratimo i pamtimo i osudjujemo…lako je spominjati II Svetski govoreci, da se nebi ponovilo. Na zalost nema neku psiholosku vrednost. Izgubili smo mi kontrolu nad covekom i time nad covecanstvom. Mrznja i strah vladaju a mi zivimo kao ego-statisti neki svoj sitan zivot. Steta, velika steta.

  2. Nadam se da nece izostaviti cinjenicu kako je do oluje doslo, naoruzani civili na balvanima, da ce snimiti protjerivanje nesrba iz tzv. krajine, pljacke njihovih kuca, ubistva, godinama razaranje gotovo svih gradova iz tzv. krajine, razaranje vukovara i dubrovnika, osudjivanje u haagu gotovo svih vodja – sa razlogom – tzv. krajine pa i reakcije nakon oluje vodja srbije i republike srpske – kojih nije bilo! Zar netko misli da je se to sve desilo bez razloga?

    • Prvo se desila Kozara,pa Jasenovac zatim Stara Gradiska ,Jadovno gdje je pobijeno milion i dvjesta hiljada civila zena djece starih ljudi i onda su Srbi morali da se brane 90tih godina da se isto zlo ne bi ponovilo ali na zalost jeste etnicko ciscenje i hiljade ubijenih civila od hrvatske vojske, hrvatska je napravila Genocid!

  3. Велика подршка господину Заграновићу , зло се не треба заборавити , а тражити начине како живјети , ако сви знамо врло добро да хрватска држава не враћа отету имовину Србима , да постоје подручја гдје Срби живе а нема домета телефонске мреже, за не повјероват али је истина
    Боже☦️правде🇷🇸

  4. Опростите Господину Зафрановићу*
    Грешком сам написао другачије презиме

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here