Pod hitno rešiti pitanje iranskog nuklearnog programa

0

Rešiti problem iranskog nuklearnog programa: Sergej Lavrov i Džon Keri
 

"Lavrov i Keri ponovili su da je potrebno uložiti sve napore da, tokom naredne runde pregovora iranskih i međunarodnih predstavnika, dođe do rešenja koje bi omogućilo normalizaciju situacije u vezi sa iranskim nuklearnim programom", navedeno je u saopštenju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

 

Naredne runda pregovora biće održana u Beču od 18. do 24. novembra.

 

Iran i predstavnici šest država, koje učestvuju u pregovorima, postigli su sporazum 24. novembra 2013. godine u Ženevi, da se u roku od godinu dana postigne konačni dogovor kojim bi bilo garantovano da se iranski nuklearni program koristi isključivo u mirnodopske svrhe, a u zamenu za postepeno ukidanje zapadnih sankcija Teheranu.

 

Ruski ministar je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom izrazio zabrinutost zbog odugovlačenja u istrazi o padu malezijskog aviona u Ukrajini, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

 

"Lavrov je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog kašnjenja u istrazi o padu malezijskog aviona, što je u suprotnosti sa rezolucijom 2166 Saveta bezbednosti UN i pravila Međunarodne organizacije za civilni aviosaobraćaj", navedeno je u saopštenju.

Rezolucija 2166 predviđa obustavljanje svih neprijateljstava u oblasti gde se dogodila nesreća.

 

Malezijski avion sa 283 putnika i 15 članova posade srušio se 17. jula u regionu Donjeck, na jugoistoku Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here