Youtube/Sky News Australia
Ivet Dat

Ministarka zdravlja Kvinslenda, Ivet Dat, potvrdila je da je dobila mogućnost da skladišti lični nameštaj u privatnom kompleksu gde je njeno odeljenje iznajmljivalo prostor za kovid kliniku.

Skladište je obezbedio vlasnik kompleksa, čijoj kompaniji je odeljenje ministarke Dat plaćalo da bude prostor gde je locirana klinika za vakcine.

Naime, ministarka je krajem nedelja u Parlamentu odgovorila na pitanja opozicije, koje usledilo pošto je ABC otkrio detalje ugovora njenog odeljenja za zakup lokacije u Kipa-Ringu, između maja prošle i aprila ove godine.

Prethodno je ministarka prijavila “poklon skladište“ u svoj registar interesa s napomenom: “Privremeno korišćenje skladišnog prostora – Marlene Njukombe“.

U deklaraciji, sačinjenoj u septembru 2021, međutim, nije bilo navedeno gde se nalazi skladište niti vremenski okvir korišćenja.

Ove nedelje, ABC je otkrio da je u vreme objavljivanja deklaracije, odeljenje ministarke Dat plaćalo kompaniji Njukombe, Kolburi Pti Ltd, hiljade dolara nedeljno za zakup.

Ej-Bi-Si ne sugeriše da je Marlen Njukombe počinila bilo kakav prekršaj u vezi sa klinikom za vakcine ili obezbeđivanjem skladišta ministru.

Tom prilikom, ABC je postavio pitanje ministarki da li se skladište nalazi u istom kompleksu gde je klinika za vakcinaciju i da li je poklon doveo do sukoba interesa?

Međutim, ministarka zdravlja tada nije rekla gde je nameštaj smešten, ali je naglasila da nije imala nikakvu umešanost u odluku njenog odeljenja da locira kliniku za vakcine na imanju Kolberi.

Čak je u Parlamentu u sredu kritikovala izveštavanje Ej-Bi-Sija, opisujući ga kao “blaćenje i insinuacije“.

Ali, na pitanje u Parlamentu, u četvrtak, da li može kategorički da porekne da čuva svoj nameštaj na pomenutoj lokaciji, ministarka je odgovorila:

– To je bio lični prostor za skladištenje. Više sam nego srećna što mogu da kažem da je to bilo na istoj lokaciji na kojoj je dostupno lično skladište koje nije deo ugovora o zakupu odeljenja za zdravstvo. Pitanje opozicije je insinuiralo da je to plaćeno novcem poreskih obveznika, a ta izjava je potpuno netačna – istakla je ona.

Zanimljivo da je potvrda usledila pošto su podaci s portala otvorenih podataka državne vlade, koje je koristio i ABC, uklonjeni.

Ti podaci su otkrili detaljna plaćanja zakupa od strane Odeljenja za zdravlje Kvinsledna i to divizije Metro-sever kompanijama koje su imale lokacije za vakcinacione klinike, uključujući Kolberi.

Podaci, koji se odnose na period od 2021. do 2022, navode da je Metro-nort platio Kolberiju 419.000 dolara u nizu mesečnih plaćanja počevši od tri u jednom danu u avgustu 2021.

Na pitanje medija o uklanjanu podataka u sredu, Zdravlje Kvinslenda je reklo da “nije svesno da su informacije o otvorenim podacima izmenjene ili skinute sa mreže“.

Na isto pitanje postavljeno u četvrtak, izdato je saopštenje u kome je navedeno:

“Zbog tehničke greške, preko podataka za 2021/22 pisani su drugi podaci kako je počela nova finansijska godina. Ovo je sada ispravljeno, kako bi pretraga portala za Metro-nort pružila godišnje podatke unazad do fiskalne 2012/13“.

Klinike van nadležnosti ministarke

Ministarka Dat je izjavila ABC-u da nije znala da će lokacija Kipa-Ring biti izabrana za kliniku, sve dok nije uspostavljena.

Generalni direktor zdravstva Kvinslenda, Šon Dramond, izdao je saopštenje u sredu u kojem je rekao da može da “potvrdi da su svi odgovarajući procesi praćeni pri odabiru lokacije“ i da ministar nije bio uključen u proces.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here