Tanjug
Zahir Tanin i Aleksandar Vučić

Međunarodna zajednica posle izbora na KiM očekuje da novi lideri potvrde svoju posevećenost pregovorima sa Beogradom i obezbede da prepreke za dijalog budu uklonjene, izjavio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN šef Unmika Zahir Tanin.

– Poseban napor treba da bude uložen da politička retorika i akcija utiču na napredak dijaloga posle godinu dana zastoja – rekao je Tanin.

On je pozdravio nastavak napora mnogih međunarodnih učesnika da se obnovi politički dijalog.

– Ubeđen sam da sporazum Beograda i Prištine može biti održiv samo ako je zasnovan na odgovornom delovanju i na tome da u tom procesu učestvuju lokalni učesnici u tom procesu. Važna da tokom tranzicije na KiM međunarodna zajednica bude jedinstvena i čvrsta u podršci održivom sporazumu – rekao je Tanin.

On je ocenio da su prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu doveli do značajne promene u političkom pejzažu Kosova.

– Odluka o prevremenim izborima došla u trenutku koji je karakterisao unutrašnjepolitička podela, nepostojanje jedinstva u vladajućoj koalicji i doživaljaj javnosti da ne mogu da ispune obećanje – naveo je on.

Kako je dodao, preliminarni rezultati ukazuju da je opozicija pobedila, sa Samoopredeljenjem i DSK.

– Ta promena u političkom okruženju ispoljila se u odluci birača da podrže nekonvencionalne političke kandidate koji ne dele stavove iz prošlosti – rekao je on.

Oblasti sa srpskom većinom na KiM zabeležili su najveću izlaznost u poslednje vreme i Srpska lista će verovatno biti jedina politička grupa kosovskih Srba u parlamentu, naveo je Tanin.

Međunarodni posmatrači, kako je kazao, ocenili su da su izbori prošli pozitivno, ali pomenuti su i izazovi kao što su finansiranje kampanje, zastrašivanje, pritisak na birače u oblastima sa srpskom većinom.

– Nadam se da će novo vođstvo moći da iskoristi ove izbore da ispuni obećanje ljudima da će pojačati vladavinu prava i boritri se protiv kriminala, nezaposlenosti – rekao je Tanin.

2 COMMENTS

  1. Albano@ Hahaha, kako ne postoji kada mu siptarska policija na tkz.Kosovu*fizicki napada predstavnike,i to se zvanicno konstatuje na sednici Saveta Bezbednosti UN,posvecenoj situaciji na tkz.Kosovu*? I dalje nastavljas istom taktikom,i lupas gluposti koje nemaju veze sa cinjenicama i istinom. Zar ne shvatas da time nikoga ne mozes prevariti,vec lazes samoga sebe,iako ni sam ne verujes u ono sto ovde pises! 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here