Lična arhiva
Jaki lekovi oduzimaju snagu: Sofija Nakić

Za manje od mesec dana, Sofija Nakić iz Žitkovca kraj Aleksinca napuniće 16 godina, ali svoj rođendan neće proslaviti u krugu porodice i zabavljajući se sa drugarima. Taj dan (7. jun) dočekaće u četiri zida bolnice, gde lekari daju sve od sebe da pobede sarkom vezivnog tkiva, koji se Sofiji nalazi u sinusnoj šupljini i na mekom nepcu.

Opaku bolest, koja joj je dijagnostikovana sa zakašnjenjem, iako su se prvi simptomi bolesti pojavili krajem 2017. godine.

Tako se ova ljupka devojka od avgusta prethodne godine, do sada leči na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i povremeno u KC Niš, na odeljenju Dečje onkologije i radiologije. Da je bolest otkrivena na vreme, kako veruje njen otac Bojan, Sofija bi danas bila kao i svi njeni zdravi vršnjaci i jedine brige bi joj bile školske obaveze, dileme na koji način će utrošiti slobodno vreme ili koju će haljinu odabrati…

Lekari su je lečili od svega drugog osim od prave bolesti, jer je trebalo vremena da se odradi skener glave. Samo jedan od milion ljudi dobije ovu opaku i tešku bolest, kako je još nazivaju i “dečji rak”, a borba sa njom nije laka. Kako nam je pojasnio Sofijin tata, naši lekari nastoje i daju sve od sebe da dobiju ovu tešku bitku i napretka ima u Sofijinom ozdravljenju, ali problem predstavlja stalno iscrpljivanje organizma jakim hemoterapijama, zbog čega joj je potrebna i imunološka terapija za koju je potrebna veća suma novca.

– Što se tiče imunološke terapije koju bi trebalo da primi, nemam konkretan spisak lekova, jer do sada nije imala tu vrstu terapije, pa moramo da probamo verovatno više suplemenata, injekcija, tableta… Ovu vrstu terapije bi trebalo sprovesti uz nadzor lekara sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ali Sofija trenutno nije u stanju da putuje, pošto se nalazi na intenzivnoj nezi KC Niš na odeljenju Dečje onkologije, jer je protekle nedelje dobila sepsu, kao reakciju na hemoterapiju. Njen organizam nije bio u stanju da se sam bori – istakao je Bojan Nakić, dodavši:

– Sofiji je definitivno potrebna imunološka terapija, terapija injekcijama poput Imunofana, ili kapsulama kao što je GE 132 +Natural, ili tablete LDN, i još mnogo nekih praškova i raznih supstanci koje pomažu organizmu da se sam bori sa problemima koji nastaju usled primene hemoterapije.

U ovom trenutku nemam informaciju za koju terapiju će doktori da se odluče. Ali, šta god da odluče, moraćemo sami da finansiramo, jer naše zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove za tu vrstu terapije, budući da se ti preparati ne koriste za konvencionalno lečenje Sofijine bolesti, već se tretiraju kao dodaci ishrani. Zbog toga nam je svaka pomoć i više nego dobrodošla. Sami ne možemo sve da isfinansiramo, uprkos svim našim naporima i želji.

Kako pomoći

Svi plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu Sofiji Nakić i omoguće joj imunološke terapije koje mogu iznositi od 700 evra, pa sve do 7.000 evra ili obezbede invalidska kolica, mogu stupiti u kontakt sa ocem Bojanom Nakićem putem telefona na broj: +381 66 05 77 75 i dogovoriti se oko načina dostave pomoći. Donacije mogu uplatiti i na devizni račun otvoren u Unicredit banci na ime Bojan Nakić, Baštovanska 17, Žitkovac, 18210 Aleksinac, Srbija RS35170001042537200153, SWIFT BACXRSBG

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924. 

Izvor:
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here