Podela Kosova ili odvajanje od Vučića?

0

Fonet/A. L.
Predložiće Vladi inicijalni tekst: Tomislav Nikolić
 

– Ne vidim šta bi predsednik Nikolić mogao da predloži osim da traži da se pokrajina podeli ili da se održi nova međunarodna konferencija o Kosovu i Metohiji. I jedna i druga ideja su nerealne – smatra bivši pregovarač i šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Borko Stefanović.

Novi dokument na kome radi predsednički kabinet deo je Nikolićevog upozorenja srpskoj javnosti da će na kraju evropskog puta Srbiji biti ispostavljen uslov da prizna Kosovo.

Nema razilaženja

Predsednikova savetnica za medije Stanislava Pak negira da postoji sukob između predsednika i premijera u vezi s Kosovom, a slično smatra i predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.
– Mislim da je njihovo delovanje apsolutno usaglašeno, da tu nema nikakvih razmimoilaženja. Naravno, kod svih nas možda postoje drugačiji pogledi na neka pojedinačna rešenja – izjavio je Drecun za beogradske medije.

– Ako zaista uslov za članstvo bude da priznamo nezavisnost KiM, to je znak da nas EU neće. Vrlo je teška i odluka o zajedničkoj spoljnoj politici EU i to su dve stvari na kojima je insistirao Johanes Han. O te dve stvari Vlada mora da ima jasan stav, je li spremna na to ili ne – objašnjava predsednik svoje motive zašto posle političke platforme za razgovore sa Prištinom, usvojenu pre dve godine, sada sprema novu.

Opozicija ovu najavu šefa države vidi kao njegov pokušaj da se drugačije pozicionira na domaćoj političkoj sceni.

– Mislim da pokušava da se odvoji od premijera Vučića, odnosno od onih od kojih se očekuje da priznaju Kosovo i da se on lično "opere" pred onim što procenuje da će uslediti. Istovremeno, nastoji da pokaže da neće da bude predsednik bez političke inicijative – komentariše Stefanović za "Vesti", uz opasku da je "inicijativa potpuno nerealna".

Nikolićevo objašnjenje čemu nova politička platforma daje za pravo ovakvim opozicionim gledištima.

– Od mene se očekuje da imam stav i spreman sam, kao i u slučaju prethodne platforme o Kosovu, da predložim inicijalni tekst i da mi Vlada kaže šta je za nju moguće, a šta nije. Da dođemo do zajedničkog rešenja i da za to tražimo i podršku u međunarodnim krugovima. Ako ne postignemo jedinstvo, ja više ništa ne mogu da učinim za Kosovo jer u mojim rukama nije ni spoljna ni unutrašnja politika – objasnio je Nikolić za nedeljnik "Nin".

U Demokratskoj stranci Srbije, međutim, smatraju da politiku prema Kosovu i sada vodi predsednik preko svog nekadašnjeg savetnika, a sada direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića "poznatog po idiotskim izjavama o statusu" južne srpske pokrajine.

Nikolić: Niko neće biti zadovoljan

Predsednik Nikolić kaže da će predlog Vladi Srbije izneti "vrlo brzo", a da je sa premijerom Vučićem "u naznakama poodavno o tome razgovarao i da očekuje istovetan stav".
– To će biti velika borba jer će to biti naš konačan ustupak, a za one koji su priznali Kosovo, to će biti oduzimanje nečega na šta je Priština apsolutno računala. Tim rešenjem niko neće biti zadovoljan, ali ja oduvek i tragam za rešenjem kojim neće biti zadovoljni ni Beograd, ni Priština, jer je to jedino realno – objasnio je Nikolić.

– Na početku mandata je već jednom Tomislav Nikolić donosio platformu o KiM koju su Srbi iz južne pokrajine prihvatili, a onda ih je predsednik po ko zna koji put izdao i odustao od svoje platforme. Tomislav Nikolić je zdušno podržao kapitulantski Briselski sporazum koji su potpisali Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, a takođe je pozvao Srbe na KiM da izađu na lokalne izbore koje je raspisala separatistička vlast u Prištini – podsećaju u Pokrajinskom odboru DSS-a.

Ova stranka poziva predsedniku Srbije da se drži Ustava Srbije jer je to "najjača i najbolja odbrana KiM".

Podsećamo, aktuelna politička platforma za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samoupravljanja u Prištini predviđa da svako rešenje dijaloga mora da bude u skladu s Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 UN i da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here