Beč

U bečkom ogranku Slobodarske partije Austrije (FPO) krenule su podele, nakon što su tri poslanika u bečkoj skupštini objavili istupanje iz stranke i osnivanje sopstvene partije, koja bi mogla da omogući povratak Hajnc-Kristijana Štrahea, koji je morao, usled korupcionaške afere „Ibica”, da se povuče sa svih političkih funkcija, a tako i sa čela slobodaraca.

Poslanici Karl Baron, Ditrih Kops i Klaus Handler, na današnjoj konferenciji za štampu, saopštili su da osnivanju „Savez za Austriju” (DAOe).

Inače ova tri poslanika osnovaće, u bečkoj skupštini, sopstveni poslanički klub, pošto je za sticanje statusa kluba potrebno tri mandata.

Kops je rekao da nova stranka želi oko sebe da okupi mnoge razočarane glasače FPO i one koji nisu izlazili na biračka mesta.

– Potencijal je veliki – smatra Baron, dodajući da je razlika između nove partije i FPO, što nova stranka nema „anti Štrahe kurs”.

Planirano je da nova stranka izađe na iduće izbore u Beču, koji treba da se održe iduće godine.

Plan je, kako su naglasili, da pridobiju Štrahea da prihvati ulogu nosioca liste.

Osnivanje nove stranke podeliće FPO, koja je uzdrmana aferom „Ibica”, u stalnom padu popularnosti.

Lider FPO Norbert Hofer najavio je, nakon što su tri poslanika objavila istupanje iz stranke i osnivanje nove, konferenciju za štampu za danas posle podne.

– Savez Ibica se osnovao i moraće da snosi punu odgovornost za događaje koji će uslediti – poručio je on preko tvitera poredivši aktuelno otcepljenje poslanika FPO sa nekadašnjim otcepljenjem ministara iz redova te partije oko ranijeg lidera Jerga Hajdera i osnivanje „Saveza za budućnost Austrije” 2005.godine.

Inače FPO je najavila da namerava da iz stranke isključi Štrahea, a već dugo se spekuliše da bi on nakon toga mogao formirati sopstvenu partiju.

Zbog priča oko povratka Štrahea na političku scenu i preuzimanja poslaničkog mandata u Beču, ako se povuče jedan od poslanika FPO, slobodarci su „naterali” svoje poslanike da potpišu dokument kojim se obavezuju na ostanak u stranci, a koji Baron nije želeo da potpiše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here