Z. Mirković
Čest i drag gost: Mijalkovič i Gujon na skupu u Beču posvećenom srpskom jeziku

Povodom napada nekih medija i javnih ličnosti na humanitarca i dobrotvora Arnoa Gujona, direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, odbor SPKD Prosvjeta u Austriji obratio se srpskoj javnosti, sa željom da se u cilju zaštite istine, morala, demokratskih vrednosti i građanskih prava čuje i glas srpske dijaspore, koja je posredna žrtva tih napada.

“U delu privatnih i javnih medija u Srbiji odomaćio se manir tabloidizacije i maštovitog, selektivnog i kreativnog odnosa prema objektivnoj stvarnosti, činjenicama i osobama čije je mišljenje i delanje različito od njihovog. Uz to, ne može se tvrditi da ti i takvi mediji imaju svoj stav, program ili mišljenje, već je ono često zavisno od situacije, volje određenih političkih činilaca i sponzora koji su u datom tenutku najizdašniji. Najnoviji obrazac te primitivne zloupotrebe medija je i napad na Arnoa Gujona: bez relevantnih dokaza i činjenica, vrlo lukavo i perfidno, spinuju se i subjektivno tumače informacije o radu humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo čiji je Gujon osnivač, kao i rad Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, na čijem je on čelu i izvode besmisleni zaključci iz kojih slede drski napadi, provokacije i zamene teza”, istakao je prof. Srđan Mijalković, član Glavnog odbora Prosvjete i predsednik odbora u Austriji.

“Kroz napade na ovog dobrotvora i njegov višegodišnji napor da se ogromnom broju dece, koja žive pod više nego teškim uslovima na Kosovu i Metohiji, poboljša kvalitet života, a mnogim porodicama i obezbedi puki opstanak, provlači se pokušaj osporavanja plemenite misije Arnoa Gujona i njegovih saradnika. Pomagati ljudima, plemenito je delo. Pomagati deci, još više. Izgleda da je glavni problem taj što Gujon i prijatelji pomažu onima koji najteže žive u Evropi – srpskoj deci i srpskim porodicama, žrtvama terora i segregacije od strane tzv. privremenih kosovskih institucija na KiM”, dodao je on.