Podočnjaci – simptom bolesti

0

 

Izraženi i upadljivi podočnjaci su najčešće posledica premora, duvana i neprospavanih noći, i sa otklanjanjem ovih faktora i oni nestaju sa lica.

 

Međutim, kod pojedinih osoba podočnjaci su stalno prisutni, a razlozi za to su brojni i različiti: oboljenje bubrega, štitne žlezde, hormonski status, genetika, alergije, dermatitisi, stalno zapušen nos (usled čega površinske vene postaju proširene i provide se kao tamna polja).

 

Uzrok tamnih podočnjaka može biti i oticanje kapaka tokom spavanja – kod osoba koje spavaju potrbuške u rastresitom tkivu kapka će se nakupiti veća količina krvi formirajući tako otok. Ukoliko je ovo potonje razlog podočnjaka može se rešiti spavanjem na višem uzglavlju i to na leđima, a ne na stomaku.

 

Svako ko ima hronično prisutne tamne i velike podočnjake treba najpre da isključi mogući medicinski razlog njihovog nastanka. Tek kada otkloni sumnju da je u pitanju neko oboljenje, može se posvetiti estetskoj strani ovog problema, odnosno načinu na koji će ih prikriti, ublažiti ili otkloniti.

 

Redovna nega

 

Deo kože oko očiju je izuzetno nežan i osetljiv, tako da zahteva posebnu negu, odnosno upotrebu antirida umesto uobičajene kreme za lice. Međutim, osobama koje imaju izrazite podočnjake, kozmetičari savetuju da na ovaj deo lica nanose kreme sa vitaminima C i K, kao i alfahidroksilne kiseline. Među laicima često se mogu čuti saveti kako su kreme protiv hemoroida vrlo efikasne i za otklanjanje podočnjaka, ali je to ipak bolje izbeći, jer može dodatno isušiti kožu i izazvati crvenilo.

 

Kozmetičari preporučuju i terapiju u kojoj se kombinuju gel i kapsule, s tim što gel deluje lokalno i ima za cilj da podstakne mirkocirkulaciju predela ispod očiju, a kapsule na bazi biljnih ekstrakta podstiču detoksikaciji organizma i deluju iznutra. Ova terapija primenjuje se oko mesec dana i nakon tog perioda mogu se već očekivati vidljivi efekti.

 

Jedan od ekskluzivnijih preparata za borbu protiv podočnjaka pravi se od hrskavica ajkule za koju je (navodno) dokazano da povoljno utiče na stanje kapilara oko očiju. Međutim, ovi proizvodi su vrlo skupi, i nisu dostupni našem prosečnom potrošaču.

 

Postoje i preparati za brzo i efektno uklanjanje podočnjaka, i to su najčešće obloge na bazi esencijalnih ulja koje umiruju, hrane i podstiču cirkulaciju.

 

Ukoliko ne želite ili niste u mogućnosti da primenjujete neke od ovih gotovih preparata za ublažavanje podočnjaka, podsećamo na dobre stare oprobane metode: oblozi od kamilice ili kolutovi svežeg krastavca koje treba držati petnaestak minuta. Povremeno se mogu na oči staviti i «ledene» maske, ali njih treba držati samo onoliko koliko vam je prijatno.

 

Hirurška intervencija

 

Najefikasnije, ali i najradikalnije rešenje za otklanjanje podočnjaka je blefaroplastika, hirurška intervencija koju danas primenjuju gotovo sve ordinacije za estetsku medicinu. Ovim zahvatom se uklanjanjuj takozvane „kese” ispod očiju, ne i tamni kolutovi, ali samim tim i njihova boja postaje nešto svetlija.

 

Blefaroplastika je zapravo liposukcija jer se otklanjaju masne naslage ispod oka. Ove vrećice ispod očiju i nastaju usled gomilanja masti u očnoj duplji. Tako bar pokazuju najnovija američka istraživanja, za razliku od ranijeg uverenja da vrećaste podočnjake stvara oslabljeno vezivno tkivo. Rez se pravi po liniji donjeg kapka, kako ne bi bio vidljiv, a oporavak traje oko dve nedelje.

 

Prema izveštaju Američkog društva plastičnih hirurga, gotovo 241.000 Amerikanaca se 2007. podvrgla operaciji kapaka, i to je jedan od četiri najčešća zahvata u kozmetičkoj hirurgiji.

 

Šminkanje i „maskiranje”

 

Za one koji žele samo da šminkom prikriju podočnjake, na tržištu danas postoji veliki izbor korektora koji mogu dati zapanjujuće efekte. Problem je što su ti efekti „kratkog daha”, pogotovo kad je u pitanju zrela koža, već pomalo istanjena i prošarana borama.

 

Posle par sati korektor se sakuplja uz ivicu bora i još više ih naglašava, tako da je potrebno s vremena na vreme skinuti već naneti sloj i staviti korektor ponovo. Prethodno, naravno, obavezno treba na predeo oko očiju naneti i antirid kremu.

 

Prilikom izbora korektora obavezno povedite računa o tome kojem tipu kože je namenjen. Umesto korektora, tamni podočnjaci se mogu prikiriti i dobrim tečnim puderom, koji treba da je za nijansu svetliji od boje vašeg tena. I korektor i puder utrljavati u tankom sloju, blago tapkajući na deo lica oko očiju, a još je bolje staviti određenu masu korektora na nadlanicu, pa je odatle, kada omekša usled dodira sa telesnom temperaturom, nanositi na deo ispod očiju.

 

Dug i miran san, pravilna i redovna ishrana, što manje alkohola i duvana i boravak na svežem vazduhu uvek su blagotvorni za svežinu lica i manje upadljive podočnjake.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here