EPA-EFE/Russian defence Ministry

Ukrajina je odlučna da povrati teritoriju koju će Rusija verovatno anektirati posle glasanja u okupiranim oblastima, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak. On je u intervjuu agenciji AP rekao da ozbiljno shvata pretnje Moskve da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu sa susedom.

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog tvrdi da se ništa neće promeniti na bojnom polju ako u narednim danima Rusija, kao što se očekuje, bude namerila da pripoji četiri regiona južne i istočne Ukrajine.

– Oslobodićemo našu teritoriju vojnim putem, što ne zavisi od toga šta Rusija misli ili želi, koliko od vojnih sposobnosti Ukrajine – poručio je Podoljak, preneo je Tanjug.

Kako je rekao, od vitalnog značaja je da Ukrajina ponovo preuzme svu svoju zemlju koja je zaplenjena silom i to je okarakterisao kao važno ne samo za njegovu zemlju, već i za njene evropske susede.

Ukrajinski zapadni saveznici osudili su referendume koje je organizovao Kremlj kao nezakonite i lažne, napominjući da su mnogi stanovnici i dalje raseljeni zbog sedmomesečnog rata.

Proruski zvaničnici u oblastima Donjecka, Hersona, Luganska i Zaporožja istakli su da će zatražiti od ruskog predsednika Vladimira Putina da uključi te oblasti u sastav Rusije, a aneksija bi omogućila Moskvi da tretira ukrajinske regione kao zvaničnu rusku teritoriju i da ih u skladu sa tim brani.

2 COMMENTS

  1. Tako mi je žao što nevini ljudi stradaju zbog neodgovorne vlasti !!! Morali ste, još 2014. godine da znate kuda vodi sukob sa Rusijom i da date sve od sebe da se oduprete pojedinim kretenima sa Zapada koji su vas navodili na pogrešan put !!! Evo vam iskustvo Srbije – mi smo potpisali mir 78. dana agresije, a i posle više od dve decenije se i dalje borimo za svoje pravo na KiM! Potpišite mir, spasite živote ljudima, vratite raseljene Ukrajince, pa se onda dok postojite, pravnim sredstvima borite za prava Ukrajne u Donbasu.

  2. Baš sam iznenađen, otkud sad to, pa dosad to niste radili! Da su Rusi ispunjavali svoje obaveze iz Minskih ugovora (prosto pa EU i SAD), do toga sigurno ne bi došlo!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here