EPA
Američki predsednik Džo Bajden

U pet nacionalnih anketa koje su u SAD sprovedene prošle nedelje registrovano je nezadovoljstvo politikom predsednika Džoa Bajdena.

U anketama sprovedenim skoro devet meseci nakon što je preuzeo dužnost, ukupno 49,2 odsto anketiranih birača ne odobrava način na koji Bajden obavlja dužnost predsednika, dok 44,5 odobrava, piše Glas Amerike, pozivajući se na anketni sajt FiveThirtiEight.

Analitičari kažu da je pad Bajdenovog ugleda naročito snažan među nezavisnim glasačima koji su mu pomogli da prošle godine porazi tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

U julu, na šestomesečnom obeležavanju svog predsedničkog mandata, Bajden je uživao prednost od devet procentnih poena, ali su do kraja avgusta ankete pokazale da su američki glasači ravnomerno podeljeni u stavovima o njemu.

Njegova popularnost je od tada pala, pa su politički analitičari ponudili nekoliko objašnjenja.

Ukazuju da je to vremenski period koji se poklapa sa haotičnim povlačenjem američke vojske iz Avganistana nakon 20 godina ratovanja.

Navode političke tenzije u Vašingtonu između republikanaca i demokrata oko povećanja državnog gornjeg limita duga i između progresivnih i umerenih demokratskih poslanika o veličini i obimu plana koji je Bajden predložio za najveće proširenje mreže socijalne zaštite u zemlji u više od pet decenija.

Broj novozaražeih koronavirusa u zemlji takođe je porastao poslednjih meseci pre nego je počeo da pada, iako je skoro 70 miliona Amerikanaca ostalo nevakcinisano.

Bajden je naložio vakcinaciju ili često testiranje na Covid-19 za radnike u kompanijama sa 100 ili više zaposlenih, ali je ta obaveza kontroverzna u nekim delovima zemlje, a u nekim preduzećima tek treba da stupe na snagu.

U vreme duboke političke polarizacije u Americi, podrška Bajdenovom reagovanju na pandemiju prevazilazi stranačke linije.

U celini, 70 odsto Amerikanaca podržava korake koje je demokratski predsednik preduzeo u reagovanju na virus, među kojima je i 44 odsto republikanaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here