GIZ
Zagorka Boganović iz Knjaževca. Povratnica iz Nemačke, koja je nakon savetovanja u DIMAK-u upisala kozmetičarsku školu i angažovana kao šminkerka u lokalnom salonu.

Uoči 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ predstavlja rezultate svog rada u oblasti migracija, na programima koje, u ime nemačke vlade, sprovodi u Srbiji. Program Migracije za razvoj, kao deo šire inicijative “Povratak u nove šanse”, pruža direktnu i konkretnu podršku ne samo povratnicima u Srbiji, već i lokalnom stanovništvu, dok Program Migracije i dijaspora promoviše razvojni aspekat regularnih migracija i saradnju sa dijasporom.

Povratnicima i lokalnom stanovništvu je od 2017. do danas pruženo 107.810 usluga individualne podrške, od čega 13.185 usluga socijalne i ekonomske integracije za povratnike iz Nemačke.

Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru – DIMAK, kao prva stanica za povratnike, ali i lokalno stanovništvo, uspeo je brzo da se prilagodi novonastalim okolnostima usled pandemije Kovida-19 i ostvari kontinuitet u pružanju pouzdanih informacija svojoj ciljnoj grupi u onlajn formatu i telefonski, te da u vanrednim okolnostima održi poverenje klijenata. Samo tokom 2020. DIMAK je pružio preko 8.900 različitih usluga podrške povratnicima, dok su savetnici DIMAK-a za regularne migracije obavili 1013 savetovanja.

Od toga, 795 savetovanja obavljeno je od početka vanrednog stanja i rada DIMAK-a u vanstandardnim uslovima, a od posebnog značaja je informisanje stanovništva u kriznim situacijama, o izmenjenim uslovima prelaska granice i ulaska na teritoriju Nemačke, ili o proceduri za naše građane koji su se u vreme početka pandemije našli u Nemačkoj i morali da produže boravak, i slično.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here