Lična arhiva
U MISLIMA DOBROTVORKE: Milica Tatić

Saznavši posredstvom našeg lista za nevolje porodice 11-godišnje Milice Tatić iz Kumana u okolini Zrenjanina, obolele od autoimunog hepatitisa, naša redovna čitateljka i donatorka iz Vizbadena, Nadežda Radović, nije mogla da sedi skrštenih ruku.

Ganuta teškom sudbinom devojčice, koja se duže od četiri godine bori sa hroničnom bolešću, poželela je da je obraduje i to je i učinila, jer je posredstvom Redakcije “Vesti” uputila pomoć od 150 evra uz bogat poklon-paket. Novčani dar je već prosleđen na njihov kućni prag, a narednih dana, kada previsoke temperature u Srbiji splasnu, stići će i vredna pošiljka.

– Za nas je ovo i više nego prijatno iznenađenje. Još jednom veliko i od srca hvala tim dobrim ljudima što su mislili na našu Milicu. Za nas je ovo velika pomoć, da našoj Milici omogućimo lekove bez kojih ne može. I ne samo to. Narednih dana nas očekuju i dodatni pregledi. Iskreno govoreći, malo sam i zabrinuta, jer su nam stigli pojedini rezultati koje smo morali da proverimo, a oni nisu dobri. Leukociti su joj mnogo povišeni, pa ćemo morati opet da vadimo krv, ali i da uradimo ultrazvuk jetre – poručila je Ana Milankov.

Razlog zbog koga se porodica Tatić obratila dobrim ljudima za pomoć, jesu mala primanja porodice zbog kojih se često nađu u svakodnevnom problemu šta je od čega preče, a zdravlje deteta uvek mora biti na prvom mestu.

Milica Tatić sa mamom Anom

– Svesni smo da nikome nije lako da izdvoji od sebe i svoje porodice da bi pomogao nekome koga i ne poznaje. Teška su vremena za sve. Majka sam troje dece maloletne školske dece i svaki dinar za nas je kao kuća. Budući da moja Milica od sedme godine ima problema s jetrom, da joj je konstatovan autoimuni hepatitis i da su joj potrebni posebni lekovi, stalno se dovijamo kako to da obezbedimo. Milica sada pije četiri vrste lekova, od kojih samo jedan dobijamo na recept, a to znači da svaki moramo platiti u punoj ceni. To predstavlja ozbiljan udar na kućni budžet, jer samo ja radim i primam platu koja nije dovoljna da podmiri sve potrebe porodice. Posebno za tri školska deteta, kojima je stalno nešto potrebno, van onog najosnovnijeg – navodi Ana Milankov i dodaje:

– U pitanju su lekovi “sildžmarin”, “ursofalk” i “ferimor”, sve su kapsule i lekovi za odrasle. Zato ćemo i ovu donaciju delom na to i utrošiti, ali videćemo šta nas još očekuje budući da su stigli loši rezultati i da ne znamo kako će se stvari dalje odvijati. Strepim i molim se da ipak bude sve dobro. Možda će Milici dati i neki novi lek, više ni sama ne znam, samo želim da njoj bude dobro i prezahvalna sam svim čitaocima “Vesti” koji su imali razumevanja za naš problem i pomogli nam onda kada je bilo i najpotrebnije, baš kao i sad.

Lekovi koje Milica koristi

Odličan đak

Uprkos zdravstvenim problemima, mala Milica je odličan đak četvrtog razreda OŠ “Milan Stančić Uča” u Kumanu.

– Naša Milica voli školu i veoma je posvećena. I ovu školsku godinu završila je sa svim peticama. Imala je takmičenje iz matematike, a pre nekoliko meseci osvojila je prvo mesto za nagradu na drugom Festivalu kratkih priča pod nazivom “Leptir”. To moram stalno da istaknem, jer smo i zbog toga mnogo ponosni na nju – istakla je mama Ana.

Da se dobro dobrim vrati

– Istina je da se ljudi u našoj okolini teško odlučuju da nekome pomognu, zato sam nemajući kud i odlučila da se za pomoć ponovo obratim čitaocima “Vesti”. I tada, a i sada uverila sam se da naši zemljaci u dijaspori imaju veliko srce. Za njih zaista ne postoje prepreke niti granice njihove dobrote. Nadamo se da će se svima dobro još boljim vratiti – kazala je Ana Milankov.

Kontakt za pomoć

Ko može i želi da pomogne Milici Tatić da obezbedi neophodne lekove, mogu stupiti u kontakt sa njenim roditeljima na adresu: Ulica Toze Markovića 16, 23271 Kumane, Srbija ili putem telefona na broj: +381 23 786 940 i +381 61 650 05 80. Ili upute donaciju iz Srbije na račun Ane Milankov: 160-5800101054432-98. Naravno, na usluzi je, kao i uvek, Redakcija “Vesti”.