D. N. Petrović
Dve godine pomoći: Ljubica Micić, Darinka Ulamović, Lazar Grković i Dimitrije Radić

Kada činite dobro delo, jedino sa željom da nekoga usrećite, osećaj topline i radosti na duši jednak je kao i kod onoga koji poklon prima. To sa sigurnošću možemo reći i za našeg zemljaka s drugog kraja sveta, koji svakog meseca šalje stipendije za ukupno petoro đaka u otadžbini.

Ne želeći da se eksponira, njegovo ime obeležavamo samo inicijalima O. V. iz Sidneja jer ovaj čovek dobrog srca po 120 dolara (ukupno 600 dolara), daruje za četvoro gimnazijalaca na Kosmetu, kao i mladom đaku pešaku s Golije, čime njihovim porodicama donosi veliko olakšanje, ali i spokoj da njihovoj deci neće zafaliti knjiga, pribor, obuća, odeća…

Novac je, kao i uvek, u međuvremenu prosleđen orahovačkim gimnazijalcima Dimitriju Radiću, Lazaru Grkoviću, Ljubici Micić i Darinki Ulamović, kao i 14-godišnjem Stefanu Pendiću i to pred sam raspust. Ipak ovog puta, stipendija je prvo stigla u dom Pendića i olakšala donošenje odluke kako će Stefan, mali maturant, nastaviti školovanje.

– Veliko i od srca hvala našem anđelu čuvaru iz Australije na istrajnoj pomoći. Bez njegove podrške, Stefan sigurno ne bi mogao da nastavi školovanje, što bi za našu porodicu bila otežavajuća okolnost jer svaka budućnost u Đonlijama, čiji smo skoro jedini stanovnici, potpuno je neizvesna. Ovde ne bi imao čime da se bavi i od čega dinar da zaradi. Mučio bi se, kao i mi. Ovih dana trebalo bi da saznamo da li može da se upiše školu u Kraljevu, gde imaju internat. To nam je najbolja opcija jer bi stipendijom dobrotvora O. V. s njom mogli da pokrijemo sve troškove, a Stefan ne bi bio sam. Bio bi pod konstantnim nadzorom nastavnika i vaspitača, što u Novom Pazaru ne bi mogao jer su cene soba i stanova znatno veće, što mi ne možemo da priuštimo. Čim saznamo detalje, javićemo se da podelimo i sa vama i još jednom uputimo reči zahvalnosti našem dobročinitelju iz daleka – istakla je majka Rada Pendić.

U međuvremenu, darovi su pristigli i za gimnazijalce u Orahovcu na Kosmetu.

– Stipendije ćemo podeliti već narednih dana i svi će im se posebno obradovati budući da je kraj školske godine pred nama. Dok to ne učinimo, želim još jednom da se u svoje ime zahvalim tom divnom čoveku iz Sidneja, kao i baka Ani iz Kanbere koji misle na naše đake, ne daju im da posustanu pred teškoćama i daju snagu da se bore za svoje bolje sutra. Hvala i „Vestima“ što su uz nas, što nam šaljete podršku koja mnogo znači – poručila je profesorka srpskog jezika Olivera Radić.

Hvala što ste uz nas

– Dobri i cenjeni gospodine O. V! Hvala veliko što ste i ove cele školske godine uz mene i moje drugare! ovac koji šaljete nam znači u materijalnom smislu, ali pre svega daje motivaciju za dalje učenje i rad. Znači nam i kao uverenje da jošnismo potpuno zaboravljeni i da ima dobrih ljudi koji su svojim mislima i delima svakodnevno uz nas u ovim teškim trenucima – poruka je Dimitrija Radića.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.