Pixabay.com

Predsednica parlamentarne grupe francusko-srpskog prijateljstva Jael Menaš, poslanica francuske stranke Nacionalno okupljanje, izjavila je da podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali nikako bez Kosova i Metohije.

– Podržavamo ulazak Srbije u EU, ali nikako bez Kosova, koje je za nas pokrajina Srbije –  rekla je Menaš u intervjuu za današnju “Politiku” napominjući da njen pokret ima stav da su Srbija i KiM nerazdvojivi.

Na pitanje šta misli o planu predsednika Francuske Emanuela Markona i nemačkog kancelara Olafa Šolca za rešavanje pitanja KiM, Menaš je odgovorila da ne očekuje previše od tog plana jer smatra da “svaki pristup koji legitimiše Kosovo kao nezavisnu državu legitimiše i stradanje srpskog naroda od strane Albanaca”.

– Znam da je dosta toga potpisano još pre 10 godina i ništa nije poštovano. Ja bih podržala nove planove, ali smatram da mora da se poštuje ono što je obećano pre 10 godina. I lično, ali i kao članica ove stranke, ne očekujem previše od tog plana – rekla je ona.

Ona je rekla da politički odnosi Srbije i Francuske nisu na samom vrhuncu i da uvek može više i bolje.

– To je i jedna želja lidera naše grupacije, Marin le Pen – da produbimo srpsko-francuske odnose – rekla je ona i dodala da će se na tome raditi.

Kako je rekla Menaš, uloga predsednika grupe prijateljstva sa Srbijom jeste da produbljuje odnose dve zemlje.

– Da se francuski narod upoznaje sa vašom kulturom, istorijom, sa vašim identitetom i da se to prijateljstvo produbljuje kroz organizaciju različitih manifestacija – dodala je ona.

Menaš je rekla da posebno na tome treba da se radi sa mlađom populacijom Francuza, ali i sa srpskom dijasporom, kako bi se francuska javnost bolje upoznala sa srpskom kulturom, koja nije toliko poznata Francuzima.

Istakla je da se održava veza sa srpskom dijasporom u Francuskoj i da postoje brojna udruženja u Parizu.

– To je jedan od zadataka koji imam kao predsednica grupe prijateljstva. Brojni su događaji koje organizuje srpska dijaspora – dodala je ona.

Ona je dodala da je 28. juna prisustvovala komemoraciji na srpskom vojničkom groblju u Parizu.

– Srbi su u određenim područjima stradali čak i više od Jevreja – naglasila je ona.

4 COMMENTS

  1. Krece se, krece ladja francuska. Ah kako smo to ponosno pevali.
    Primice oni i Srbiju i Republiku Kosovo u paketu i recci ce da je Kosovo deo Srbije, ali eto – nesto ih nema na KiM-u.

  2. SRBIJA USKORO U EU I NATO! KONAČNO SVOJI NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA, NATO SRBIJA, ŽIVELA EU , AMERIKA I SRBIJA. SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA, GDE I PRIPADA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here