Poezija i na romskom

0
Violeta sa Zlatomirom Jovanovićem
 

To je treća zbirka poezije od šest knjiga ove autorke, koja je predstavljena čitalačkoj publici na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu na romskom jeziku. Na promociji je bio i direktor izdavačke kuće Rom produkcija Beograd Zlatomir Jovanović (došao je na poziv Udruženja srpskih pisaca Švajcarske), čija je izdavačka kuća objavila i knjigu autorke Aleksić, koja je zanimljiva, poučna i koja poeziju ponovo vraća u prve redove interesovanja.

Zlatomir Jovanović je učitelj Osnovne škole u Obrenovcu, kulturolog, romolog i neko ko je dečje jevanđelje takođe preveo na romski jezik. U sklopu promocije Jovanović je predstavio i svoju knjigu "Romi u vremenu" i na taj način približio posetiocima romsku kulturu i njihovu istoriju.

Uskoro na nemačkom

Knjiga autorke Violete Aleksić "Nisi ti meni bilo ko" uskoro će biti prevedena i na nemački jezik. Promocije će biti održane u Nemačkoj, Austriji, Italiji i na Malti.

Veče je bilo izuzetno posećeno. Uvodnu besedu na početku promocije imao je predsednik udruženja Milisav Đurić, a autorka je publici govorila svoje stihove uz muzičku pratnju Zorana Mihajlovića , dugogodišnjeg člana Niškog simfonijskog orkestra .

Zadovoljna zbog uspele promocije i velikog broja posetilaca, Violeta kaže:
– Moja misija je da pisanom reči mogu da okupim sve nas, ma gde da smo. Srećna sam što mi to u glavnom uspeva, večeras mi je srce puno. Ljudi nisu žalili ni vreme ni novac da dođu iz svih delova Švajcarske i čuju moju pisanu reč, kao i ovo divno izlaganje Zlatomira Jovanovića – rekla je Violeta.

– Veče je bilo veoma lepo, mnogo posetilaca je došlo u naše prostorije. Zaista smo se svi potrudili da se gosti osećaju lepo u našem društvu – rekla je Tanja Radojević, članica SKD u Dibendorfu.

Nakon završetka promocije usledilo je potpisivanje knjiga oba autora svima koji su želeli da ih imaju, a zatim je druženje prisutnih nastavljeno do ranih jutarnjih sati. Na promociju su došli i mnogobrojni članovi udruženja Roma iz Ciriha.

Zlatomir počasni član

Zlatomir Jovanović proglašen je počasnim članom Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj.
– Ponosan sam na vas koji čuvate tradiciju. Ponosan sam na Violetu Aleksić koja piše na oba jezika. Ljubav je ono što nas vezuje ma gde da smo. Sve pohvale Udruženju na ovom velikom događaju i veliko hvala na dobrodošlici – rekao je Jovanović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here