Poginuo u označenom minskom polju

0

Lokalitet je bio označen kao minsko polje (Foto: Ilustracija)
 

Vođa Tima Federalne uprave Civilne zaštite za Posavski kanton Mehmedalija Kurtalić rekao je da je Špionjak poginuo u ponedeljak popodne kada je išao da seče drva sa sinom i komšijom, koji je o ovom slučaju obavestio porodicu i nadležne službe.

 

"Mi smo došli odmah na lice mesta napravili pristupni put, pronašli minu koja je eksplodirala i pored nje još jednu minu. Kolege iz policije napravile su uviđaj, a porodica je izvukla telo", rekao je Kurtalić.

 

On je istakao da je lokalitet na kojem je nastradao Špionjak bio označen kao minsko polje. "Sve je bilo označeno kočevima visokim metar i po, žicom i znacima koji ukazuju na prisustvo mina. Meštani to znaju", dodao je Kurtalić.

 

Referent za izviđanje u Centru za uklanjanje mina Filip Filipović istakao je da je evidentno da se nesreća dogodila na rizičnoj površini.

 

"Na području Grebnica, Brvnika i Ljeskovca brojna su upozoravanja zbog mina, međutim mi ne možemo sprečiti stanovništvo da silom prilika idu po ogrevno drvo. Apelujem da ne ulaze na rizične površine za koje znaju da su minirane", rekao je Filipović.

 

Koordinatori Civilne zaštite za deminiranje u opštinama Šamac Milan Blagojević i Domaljevac Miroslav Lucić kažu da su ove opštine sačinile zajednički projekat za deminiranje područja na kome se desila nesreća.

 

Taj projekat je na listi prioriteta, a prošle godine su dio ovog područja deminirali timovi Norveške narodne pomoći, dok se nastavak deminiranja očekuje u narednom periodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here