Pogled iz Vašingtona: Srbija da prizna Kosovo, a Rusija da se ne meša

sputniknews.com, Vestionline
10
EPA/Justin Lane

Kosovo je stiglo do značajne raskrsnice posle iznenađujuće pobede vodeće opozicione partije na izborima od 6. oktobra, navodi se u tekstu CEPA iz Vašingtona.

Centar za analizu evropske politike dalje navodi da imenovanje novog američkog izaslanika za obnavljanje dijaloga Srbije i Kosova daje novi podsticaj za konačno rešenje jednog od najspornijih regionalnih problema, piše autor Januš Bugajski.

Kako navodi, tokom kosovske izborne kampanje, kriminal, korupcija, pored zdravstva i obrazovanja bili su među glavnim temama, ali buduća vlada ne može samo verbalno da se obaveže da će iskoreniti najteže zloupotrebe, već treba da počne da ostvaruje i rezultate, navodi se u tekstu.

“Slogani i obećanja ne mogu više umiriti birače koji su sve više frustrirani zbog nedostatka ekonomskog napretka niti zadovoljiti međunarodne aktere koji smatraju da je Kosovo zapelo u stagnaciji”.

Borba protiv korupcije mora obuhvatiti sve vladine institucije, a striktna pravila i odgovornost prilikom prijavljivanja imovine političara moraju biti primenjena i zakonski obavezna.
Istovremeno, kontakti izabranih zvaničnika i privatnih firmi moraju biti transparentni, a reforma sudstva mora da obezbedi da budu smenjeni tužioci i sudije koji su se obogatili zahvaljujući korupciji, navodi se u tekstu.

Dodaje se da bi lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti mogao biti najznačajnija ličnost u borbi protiv korupcije, pošto ni sam nije umešan u bilo kakve mutne poslove.

Drugi važan zadatak za novu administraciju u Prištini je da bude jedinstvena u pogledu rešavanja spora sa Beogradom. Brzo formiranje koalicione vlade između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova poslalo bi snažan signal jedinstva, smatra Bugajski.

Imenovanje američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela kao specijalnog izaslanika za dijalog ukazuje da je Bela kuća rešena da normalizuje odnose Srbije i Kosova, budući da je već imenovan i pomoćnik državnog sekretara Metju Palmer za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, navodi autor.

Prema njegovim rečima, iako je Grenel nov kada je u pitanju ovaj region, on ima iskustva kao pregovarač u UN, dok je Palmer iskusni zvaničnik Stejt departmenta koji je dobro upoznat sa složenostima i zamkama na Balkanu.

Kako smatra autor, spor oko normalizacije odnosa može biti u potpunosti rešen samo ako Srbija prihvati nezavisnost Kosova. “Grenel će biti pod jakim pritiskom da brzo nadje formulu za postizanje takvog učinka. Osim toga, i pored svoje sporne prošlosti kao ambasador SAD u Nemačkoj, on će morati da radi u tandemu sa predstavnicima EU koji imaju članstvo u Uniji kao mamac za sve zemlje Zapadnog Balkana” , piše Bugajski.

Priština mora blisko sarađivati sa Grenelom i Palmerom tako što će pokazati svoju spremnost da postigne kompromis po određenim pitanjima kao što je ukidanje taksi na robu iz Srbije, navodi se u tekstu.

“S druge strane, ona mora izbeći bilo kakve jednostrane ustupke. Američki izaslanici će možda biti otvoreni za razmenu teritorija ili za ideju da, u zamenu za severne opštine sa srpskom većinom, Beograd prizna Kosovo. Oni će, međutim, verovatno naići na značajne političke prepreke pošto bi nova vlada u Prištini mogla da izgubi veliki deo podrške javnosti ako ustupi deo teritorije Beogradu”.

Isto tako, malo je verovatno da će vlada Srbije dati bilo koji deo teritorije u Preševskoj dolini, posebno sa priblizavanjem izbora na proleće 2020, navodi autor.
Bugajski smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio iznenadjenje povodom odluke Vašingtona da imenuje dva specijalna izaslanika kako bi ubrzali dijalog sa Prištinom.

– Beograd je oduvek očekivao od Brisela da će odložiti donošenje sporazuma sa Prištinom, nadajući se da bi mogao da ipak uđe u EU pre nego što postigne konačan sporazum sa Kosovom – piše autor.

Navodi i da će Moskva takođe kalkulisati kako može da neutrališe ili osujeti svaku novu američku inicijativu, ako je njen cilj da dovede do članstva Kosova u UN i njegovog priznavanja od strane Srbije.
Prema mišljenu autora, Kremlj bi čak mogao imenovati svog izaslanika za Balkan ili tražiti da ima jednako pravo glasa u predstojećem dijalogu dve strane.
Autor napominje da se treba prisetiti da su jedini uspešni sporazumi implementirani u regionu oni u kojima Moskva nije igrala ulogu, uključujući Dejtonski iz 1995, Ohridski sporazum 2001, kao i Prespanski između Severne Makedonije i Grčke 2018.
– Bilo kakav trajni sporazum izmedju Beograda i Prištine mora ostati bez mešanja Kremlja – zaključuje Bugajski.

10 COMMENTS

  • Сад ће браћа Руси да дотрче на Балкан и ослободе Косово, док Срби седе по кафићима у Београду или су побегли у печалбу и тамо (још увек) певају Интернационалу. Лако је Србима, Божански народ, оду у цркву, помоле се богу и ето их у царству небеском.
   https://www.youtube.com/watch?v=Fb3_GN1-PBA

 1. Srbija nece priznati Kosmet nikada. Nemora
  dase Russija mesa a takodje i USA, granice
  privremene granice skrajnuti pod hitno i
  USA , dase povuce iz Srpske svijetinje.
  Srbija ce stvoriti slobodu i demokratiju kao
  stoje bilo i prije. Srbija bez Kosmeta nista
  nije sa Kosmetom najstabilnija na Balkanu.

 2. vi amerikanci ste upropasili svet. Celi bliski istok ostavili ste pustos. Jugoslaviju ste unistili bombardovali Srbiju bespravno i jos bi da nam naredjujete sta da radimi. Sikter bre amerikanci. U vasoj zemlji americi je deemokratija koja se oruzjem sprovodi, crnci se ubijaju, meksikanci i svi drugi. A vi bi da se setate po svetu i da otimate tudje, bas ste pravi imperialisti.

 3. ja sam Albanac sa Kosova (Prizrenac kao i Dacic) i rodjen krajem 60 ih. Odrastaosam sa Srbima u duhu tadasnjem Bratsva i Jedinstva.
  Ja se jako dobro secam da sam tada punu prijatelja Srba izgubio koji su Kosovo napustili. I to masivno napustili.(kao i ja) Kosovo je za nas svi ju bila jedna beda zemlja i nemogu da se secam da za bilo ikog tada, ta zemlja „sveta zemlja“ bila! (osim nekim svestenicama).
  Svi Srbi koji tada su Kosovo napustili : napustili su iz ciste Siromastvog.
  Necu da kazem da nije bilio nekih incidenata koji su ali uvek nekako instrumentizovani!
  Ja samo hocu da iskreno kazem: svaki srbin koji voli svoju drzavu, onda mora da shvati da to kosovo je igubljena stvar i da mi miramo zajedno da zivimo:htjeli ili ne …

 4. Rusija da se ne meša.A šta ako se umeša?aMerika je zaslužila,ne od boga jer i bog joj se poklonio,već od ljudi da bude sravnjena sa zemljom da joj ne ostane kamen na kamenu,dete u detetu,pa čak i ono u ku,rcu neizdr,kano

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here