Pogledajte: Punjač koji puni telefon za manje od 2 minuta

0

Jutjub
Nikad brže punjenje telefona
 

Izraleska kompanija StoreDot prošle godine je predstavila prototip svog ultrabrzog punjača, koji je u laboratorijskim uslovima bio prilično deblji od telefona, a na CES-u su sada prikazali uređaj koji je puno bliži stvarnosti.

Novi je prototip manji i ne dodaje puno na debljini telefona, a baterija Galaxyja S5 na testu napunila se za manje od dva minuta. Doron Majersdorf za Mashable je ispričao da su imali potpuno drugačiji pristup u pravljenju baterije. Nisu išli na povećanje kapaciteta, već na promenu interne strukture kako bi se brzo mogla puniti. Danak tome se plaća na kapacitetu, jer će se ona koju su prikazali isprazniti pet sati kasnije. Ali, pri ovakvoj brzini punjenje telefona dva ili tri puta na dan neće biti problem.

“Ovo je dizajn koji pokušava da uradi nešto što ranije nije bio cilj. Niko nije razmišljao o tome da nudi manje energije, svi su hteli veći kapacitet” kaže Majersdorf.

No, ova baterija je i skuplja i telefon bi trebao koštati 50 dolara više. Problem je i što će ugradnja ovakve baterije značiti određene promene u dizajnu uređaja. Majersdorf je optimističan jer već pregovaraju s vodećim firmama, a StoreDot ima planove i da se njihove baterije ugrađuju u druge uređaje, poput vozila.

Ova firma planira da bi 2017. godine njihove baterije mogle imati i energetsku gustoću (količina energije po kilogramu) jednaku litijumskim baterijama. Dosad su prikupili 48,5 miliona dolara, a 10 miliona u njih je uložio i Roman Abramovič, piše BBC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here