Pogledi iz neotkrivene španske istorije

0

Izložba se sastoji od 70 fotografija najistaknutijih španskih i svetskih fotografa koji su zabeležili najznačajnije momente španske istorije u kojima su učestvovali i španski kralj i kraljica, bivši premijer Hose Marija Asnar i sadašnji Hose Luis Rodrigues Sapatero.

 

Institut Servantes naveo je da je želeo da predstavi tu izložbu kao osvrt na više od tri decenije demokratije i podsećanje na neke od najistaknutijih trenutaka u istoriji Španije (pisanje španskog Ustava ili ulazak Španije u Evropsku uniju).

 

Neke od fotografija imaju značajnu istorijsku vrednost, kao što je fotografija članova Ustavne komisije u hotelu Parador de Gredos u Avili, koju je napravio jedan od konobara, ili fotografija harizmatične generalne sekretarke Komunističke partije Dolores Ibururi (poznate pod nadimkom Cvet strasti) i pesnika Rafaela Albertija.

 

Prema navodima organizatora, najveću vrednost izložbe predstavljaju neobjavljene fotografije, slike svakodnevnih situacija u Kongresu (susreti u hodnicima, razgovori između zasedanja, neformalni sastanci).

 

Posetioci će imati jedinstvenu priliku da upoznaju protagoniste španskog političkog života iz “prvog reda”.

 

Izložba će biti otvorena do 25. februara, a nakon Beograda, biće predstavljena širom sveta u predstavništvima Instituta Servantes.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here