pixabay.com
Rusija

Evropa je dozvolila sebi greške u odnosima sa Rusijom, piše predsednik Asocijacije evropskih privrednih komora Kristof Lajtl u svom članku za austrijski list „Kurier“.

Odnosi sa Rusijom dostigli su najnižu tačku, ali postoji šansa za resetovanje. Neophodno je ponovo graditi mostove, a ne podizati barijere, siguran je Lajtl.

Da bi se to uradilo, Brisel bi trebalo da postepeno oslabi sankcije stvarajući atmosferu poverenja, kao i da uspostavi saradnju u oblasti ekonomije, nauke i kulture. U situaciji sa Ukrajinom, Evropska unija bi trebalo da sledi primer Austrije i ostane neutralna, smatra predsednik komore.

U fokusu napora bi, između ostalog, mogli biti izazovi koje predstavljaju klimatske promene i digitalizacija, zaključuje Lajtl.

Ranije je predsednik Austrije Aleksandar van der Belen izjavio da antiruske sankcije „svima štete“, a ekonomska situacija je zbog toga „nezadovoljavajuća“.

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima, koji je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine. Optužujući Rusiju za mešanje, Zapad joj je uveo sankcije. Moskva je uvela recipročne mere, pokrenula politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom na jeziku sankcija. Rusija je više puta isticala da nije strana u sukobu u Ukrajini i predmet Minskih sporazuma.

1 COMMENT

  1. Ma koja “Evropa” , kako kazzu aameri tako plesete ! I sputnikV su vam zabranili pa crkavajte…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here