EPA/Alexander Becher
Ričard Grenel

Bivši šef radne grupe NISMA Biljal Šerifi rekao je da objave Ričarda Grenela na Tviteru ne bi trebalo tretirati kao stavove običnog američkog građanina, jer Grenel ima preko pola miliona pratilaca, među kojima su mnogi uticajni ljudi.

– Svako ko veruje da njegovi tvitovi nemaju uticaja jer više nije na vlasti, ozbiljno se vara. Grenel je političar sa mnogim kontaktima širom sveta. U našem je interesu da se koriste u cilju jačanja međunarodnog subjektiviteta Kosova, a ne za suprotno – naveo je on.

Šerifi kaže da Aljbin Kurti i nosioci kosovskih institucija moraju biti vrlo oprezni u otvaranju tema koje bi se mogle vratiti na štetu kosovske nezavisnosti.

Zašto je zastalo priznavanje Kosova?

Kroz dve objave društvenoj mreži Tviter, bivši američki specijalni izaslanik za dijalog između Kosova i Srbije upozorava na dva stava Samoopredeljenja, stranke koja je na izborima 14. februara stekao poverenje građana Kosova.

Šerifi podseća da je Grenel u tvitu koji je objavio 4. marta pozvao američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovu administraciju da osude Kurtijeve izjave o nacionalnom jedinstvu, nazvavši to pokušajem ukidanja državnosti Kosova.

– Koliko god legitimno bilo, otvaranje kao pitanje rasprave vekovne težnje Albanaca da žive u jedinstvenoj državi od strane čoveka za kojeg se očekuje da bude premijer Kosova velika je politička neodgovornost, posebno s obzirom na trenutnu političku kontekst odnosa snaga u okviru najvažnijih međunarodnih institucija. To je velika politička neodgovornost, jer svi znaju da pitanje priznavanja Kosova kao nezavisne države ne samo da je zastalo poslednjih godina, već smo nažalost imali povlačenja priznanja iz inostranstva – navodi on.

Prema njegovim rečima, pokrenuti pitanje ujedinjenja Kosova sa Albanijom sa pozicije dolazećeg premijera znači pokrenuti pitanje raspada Kosova.

– Suočeni sa spoljnim i unutrašnjim naporima da se poništi kosovska državnost, ne mogu se očekivati nova priznanja od država koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Suprotno tome, ovaj pristup može obeshrabriti i naše pristalice, jer zahtevi za priznanje koji se eventualno mogu uputiti državama koje nisu priznale našu nezavisnost gube svoj logični razlog, jer je apsurdno priznati nezavisnost države čiji se lideri otvoreno izjašnjavaju da imaju za cilj gubljenje subjektiviteta države koju vode – naveo je Šerifi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here