Pogrešno vaspitanje uzrok alkoholizma

0

Preterano pijenje pred decom daje loš primer, a pogrešno je i davati im da okuse alkohol u formi vodom razblaženog vina, ističe šef britanskog zdravstva Lijam Donaldson, a prenosi Rojters.

 

Britanskim roditeljima je preporučeno da uopšte ne daju alkohol deci mlađoj od 15 godina, a starijoj samo u malim količinama.

 

Donaldson ipak naglašava da je najzdravija i najbolja opcija detinjstvo bez alkohola. "Širom Engleske pola miliona dece između 11. i 15. godine se napilo u protekle četiri nedelje", ilustruje Donaldson ozbiljnost situacije.

 

I za tinejdžere između 15. i 17. godine Donaldson savetuje da, ukoliko piju, to ne bude češće nego jednom nedeljno i to pod roditeljskim nadzorom.

 

On kritikuje roditelje koji se opijaju pred decom jer su oni njihov model ponašanja.

Ako dete vidi roditelja ili nekog drugog člana porodice kako se opija i gubi kontrolu nad sobom, ono će to doživeti kao društveno prihvatljivo ponašanje.

 

Donaldson običaj da se deci daje razblaženo vino da bi kao odrasli bili umereni u piću, ocenjuje kao malograđansko praznoverje, ukazujući da što ranije dete stekne ukus za alkohol, to je veća verovatnoća da će u kasnijem životu imati problema sa pićem.

 

Donaldsonove stavove dele i mnogi drugi stručnjaci i institucije u Britaniji. Kris Sorek, izvršni direktor organizacje za borbu protiv alkohola "Drinkaver", napominje da je kultura konzumiranja alkohola duboko ukorenjena u Britaniji, budući da mnogi mladi ljudi pijenje doživljavaju kao ritual zrelosti.

 

"Neophodno je da od ranih dana počenemo da poučavamo decu o opasnostima zloupotrebe alkohola", naglašava Sorek.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here