pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručnjaci sada proveravaju da li mutacija može da ima negativan uticaj na razvoj vakcine.

Prema studiji koja je obuhvatila Evropu i Ameriku, pojavila se nova verzija koronavirusa, koja prema naučnicima ima veću verovatnoću da zarazi mnogo više ljudi, ali nije jači od virusa iz marta.

– To je sada dominantan oblik koronavirusa – rekla je za CNN imunolog Erika Olmen iz Instituta za imunologiju “La Jolla”.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu “Cell” nastavak je ranijih studija iste grupe naučnika, a pokazuje da određena mutacija koronavirusa postaje dominantna.

Uočena mutacija utiče na protein šiljka, koju virus koristi da bi ušao u ćelije.

Ovo istraživanje potvrdilo je raniju studiju u kojoj se sugerisalo da je nova verzija covida-19 sada češća. Stručnjaci su tu mutaciju nazvali G614 i pokazali da je takva verzija koronavirusa skoro u potpunosti zamenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i Americi, a koja se zove D614.

“Naši podaci o globalnom praćenju virusa pokazuju da se varijanta G614 u šiljku proteina proširila brže od varijante D614”, napisala je u svom izveštaju biolog Beti Korber iz Nacionalne laboratorije Los Alamosa.

– Smatramo da je virus zarazniji, ali nismo za sada pronašli dokaze da G614 utiče na težinu bolesti – dodala je.

Prema studiji, nova verzija koronavirusa brže se razmnožava u gornjim disajnim putevima – nosu, sinusima i grlu – što bi objasnilo zašto je zaraznija. S druge strane, analiza 1000 britanskih pacijenata s koronavirusom u Britaniji pokazala je da oni koji su zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji.

Imunolog Dejvid Montefiore sa Djuk univerziteta i njegovi kolege testirali su dve verzije virusa u laboratoriji.

– Testirali smo da li je G oblik virusa zarazniji od oblika D. Svi rezultati pokazuju da je verzija G tri do devet puta zaraznija od D – rekao je Montefiore.

Stručnjaci su napomenuli da su neophodna nova istraživanja, kako bi bolje shvatili kako ova mutacija deluje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime