EPA

Kockanje već godinama predstavlja jedan od najvećih društvenih problema u Australiji.

Poker aparati i druge slot mašine su jedan od najčešćih, ali i najskupljih vidova zabave za mnoge, a ujedno su i uzrok mnogih neželjenih ishoda kao što su kriminal, nasilje u porodici, rastureni brakovi, mentalni problemi, pa čak i ubistva i samoubistva.

Uprkos očigledno štetnom uticaju, ovi aparati se mogu naći na svakom koraku – ne samo u kazinima, već pre svega u klubovima i pabovima koji su omiljena mesta za izlazak velikog broja stanovnika Australije.

Kada je reč o materijalnoj ceni zavisnosti od ovih igara na sreću, rezultati su zastrašujući: poker aparati su za poslednjih 30 godina progutali više od 200 milijardi dolara samo u Novom Južnom Velsu i Viktoriji!

Kako piše dnevni list Sidney Morning Herald, podaci do kojih je istraživanjem došla dobrotvorna organizacija Vesli Mišn (Wesley Mission), pokazuju da je za poslednje tri decenije ovaj vid kockanja koštao ljude u NSW čak 135 milijardi dolara.

S druge strane, u Viktoriji je od 1992, kada su slot mašine legalizovane u toj državi, gubitak bio daleko manji, ali i dalje bolno veliki – 66 milijardi dolara, prema analizi Alijanse za reformu kockanja.

Kada je reč o gradovima, Sidnej ubedljivo vodi po gubicima na poker aparatima, a podaci organizacije Vesli pokazuju da su 2021. prednjačile opštine na zapadu grada – Kenterberi Benkstaun sa 562 miliona i Ferfild sa 527 miliona dolara koji su završili u poker aparatima za godinu dana.

Inače, to su dve lokalne samouprave sa najnižim prihodima po domaćinstvu na teritoriji Sidneja, koji broji ukupno 32 opštine!

U Kenterberi Benkstaunu trenutno ima oko 5.000 aktivnih slot mašina, dok na prostoru opštine Ferfild njihov broj iznosi više od 3.800.

– Na stotine miliona dolara se svake godine isisava iz zajednica, a te pare bi mogle da se usmere na dobrobit porodica i na male biznise u tim opštinama – rekao je izvršni direktor Veslija, Stjua Kameron.

Ako se krene dalje kroz listu opština s najvećim gubicima, nastavlja se trend da se na kocku najviše troši u najsiromašnijim delovima Sidneja.

Na trećem mestu je opština Kamberlend, sa izgubljenih 356 miliona dolara tokom 2021. Ova lokalna samouprava je takođe, na trećem mestu po najnižim primanjima.

Čak deset od 20 sidnejskih opština sa najvećim gubicima na slot mašinama nalaze se na zapadu i jugozapadu grada, pokazuje istraživanje Vesli Mišna – Blektaun je četvrti, Džordžis River sedmi, Paramata osma, a Penrit deveti.

Opštine Kembeltaun i Liverpul zauzimaju 11. i 12. mesto, sa godišnjim kockarskim gubicima od 163, odnosno 160 miliona dolara.

Daleko manje novca su progutali poker aparati u Melburnu, ali se takođe, radi o zabrinjavajućim iznosima.

Najviše se troši u predgrađima na zapadu i severu grada, a prednjače Brimbenk sa više od 113 miliona dolara, Kejsi sa oko 100 miliona, a zatim slede Dandenong, Hjum i Vitlsi gde su u 2021. zabeleženi gubici između 93 i 96 miliona dolara.

Kao i u slučaju Sidneja, radi se o opštinama sa najnižim primanjima po domaćinstvu, a i na toj listi prvi je – Brimbenk.

Da sve bude gore, godišnji bilans bačenog novca bi sigurno bio još veći da tokom dva meseca 2021. u Viktoriji nisu bili zatvoreni svi ugostiteljski objekti, zbog restriktivnih pandemijskih mera koje su bile na snazi.

Tim Kostelo, glavni zastupnik u Alijansi za reformu kockanja, smatra da pokazatelji iz NSW i Viktorije ukazuju na to da je u Australiji hitno potrebna efikasnija regulativa za poker mašine.

Prema njegovom mišljenju, to se pre svega odnosi na smanjeni pristup lokalima za kockanje i značajno snižavanje maksimalnih uloga na aparatima.

– Poker aparati su naročito u Novom Južnom Velsu postali slepa tačka. Ovako velike gubitke beležimo ponajviše zbog njihove dostupnosti – ukazuje Kostelo na veliki broj klubova i pabova koji nude kockanje na slot mašinama, kao i na njihovo, gotovo, neograničeno radno vreme.

On dodaje i to da je tragedija svih tih potrošenih milijardi dolara pre svega u nemerljivoj šteti koja se nanosi mnogobrojnim pojedincima, porodicama i zajednicama.

S ovim se slažu i u organizaciji Vesli Mišn, tvrdeći da je neophodna zakonska reforma, kojom bi se zabranio rad mašina za kockanje od ponoći do deset sati ujutro. Takođe, predlažu i da se ograniči broj dostupnih aparata i da se u klubovima i pabovima maksimalni ulog smanji na jedan dolar po igri.

“Bezbedno kockanje“

Posle objave istraživanja organizacije Vesli, oglasilo se i Udruženje klubova NSW, tvrdeći da su klubovi “najbezbednija mesta za igranje na mašinama s igrama na sreću“.

Portparol udruženja je podvukao da se u okviru ove industrije konstantno ojačavaju mere zaštite, kroz Kodeks ponašanja za igre na sreću.

– Treba istaći da statistički izveštaj o kockanju pokazuje da je stvarni trošak po glavi stanovnika u Novom Južnom Velsu dostigao maksimum 2004. godine i da je od tada u stalnom padu – naveo je portparol Udruženja klubova NSW.

Zapadna Australija izuzetak

Prva država u Australiji koja je dozvolila upotrebu poker mašina bio je Novi Južni Vels, još davne 1956. godine.

Ostale jurisdikcije su to učinile tek značajno kasnije: Kvinslend je elektronske igre na sreću legalizovao 1991, Viktorija i Južna Australija 1992, Tasmanija 1997, a Severna Teritorija naredne 1998.

Zapadna Australija je do danas jedina država u kojoj slot aparati mogu da se igraju jedino u kazinu.

Opštine sa najvećim gubicima

SIDNEJ

Kenterberi-Benkstaun        562,000.000

Ferfild                                     527,000.000

Kamberlend                          356,000.000

Blektaun                                288,000.000

Sidnej CBD                           282,000.000

Izvor: Izveštaj Vesli Mišna prema podacima Ministarstva za kontrolu kocke i alkohola u NSW za 2021.

MELBURN

Brimbenk                   113,000.000

Kejsi                           100,000.000

Hjum                           96,000.000

Dandenong              94,000.000

Vitlsi                           93,000.000

Izvor: Izveštaj Komisije za kontrolu kockanja i kazina u Viktoriji za 2021.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here