J. Gajeskov
Pričešće dece

Jedna od lepih i korisnih ideja uprave Crkvene opštine Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom predgrađu Liverpul, jeste organizovanje zajedničkih ručkova i redovna druženja pred božićni i vaskršnji post.

Tokom ovih događaja, kao i u drugim prilikama kada se parohijani okupljaju, novčani prihodi idu u korist završnih radova na novom velelepnom hramu.

U redu za ručak

Tako je bilo i u nedelju 27. novembra, kada Srpska pravoslavna crkva obeležava božićne poklade, dan uoči početka posta.

Treba reći da se u hramu na bogosluženju, a zatim i na ručku, okupio veliki broj parohijana i vernika, među kojima značajan broj mladih i dece, čije se prisustvo uvek dočekuje s radošću i na veliko zadovoljstvo.

Deo članica Kola srpskih sestara iz Liverpula

Svetu liturgiju služili su sveštenici Aleksandar Milutinović i Nenad Đurašinović, dok je crkveni hor na čelu sa ipođakonom Nikolom Zbiljićem sve pratio savršenim pojanjem.

U svojoj pastirskoj besedi prota Nenad je posebno stavio akcenat na božićni post, u koji smo upravo zakoračili, njegov značaj i pravila.

Pesma i dobro raspoloženje

Podsetimo da je Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista, počeo u ponedeljak, 28. novembra, a završava se na Badnji dan, u petak, 6. januara naredne godine.

U toku Božićnog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, koji se poste “na vodi“. Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ukoliko taj praznik pada u sredu ili petak. Ove godine, Vavedenje je u nedelju, 4. decembra.

Majstori za kulinarske specijalitete

Poslednja nedelja božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti “na vodi“. Na Badnji dan se ne koristi ni ulje ni vino, već se obavezno posti “na vodi“.

Ne treba zaboraviti da Crkva ističe da tokom posta ne treba da umrtvljujemo svoje telo, nego svoje strasti. Post ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, već pre svega od loših misli, želja i dela. Ovaj post je veoma važan kako za duhovni, tako i za telesni život.

Posluženje u crkvenoj sali

Bez duhovnog posta, kažu sveštenici, sam telesni post Bog ne prihvata. Post najpre ima duhovni smisao i on je organski povezan sa celokupnim duhovnim životom.

Božić će, kao i svake godine, pravoslavni vernici obeležiti 7. januara.

Sve pohvale za organizaciju predivnog skupa za božićne poklade zaslužuju članovi Upravnog odbora liverpulske crkve, vredne članica Kola srpskih sestara i svi oni koji su tog dana vredno radili da sve bude na nivou.

Srećan početak božićnog posta

Pored neizbežnog kotlića i roštilja, bilo je tu i drugih kulinarskih specijaliteta, a naravno sve zaliveno raznim pićima, sokovima, kafom i garnirano salatama, kolačima i drugim đakonijama. Što bi naš narod rekao – prste da poližeš!

Ni ovo druženje u Liverpulu, kao i mnoga prethodna, nije prošlo bez lepe narodne pesme.

Uvođenje Petre u hram

Mala Petra prvi put u hramu

Jedan od dirljivih momenata na Božićne poklade u Liverpulu bilo je prvo uvođenje u hram šestomesečne Petre Mijić.

Uvođenje je obavio protonamesnik Aleksandar Milutinović, na radost roditelja slavljenice Žarka i Jasmine, kao i starije sestre Sare.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here