Lična arhiva
TEŠKA SVAKODNEVICA: Porodica Smukov

Još početkom jula zabeležili smo prispeće donacije plemenite Dijane i Silvane iz Melburna od 500 dolara za našeg dugogodišnjeg štićenika Aleksandra Smukova iz Dobrinaca kod Rume, koji je još dok je bio dečak, zbog malignog tumora očiju, ostao bez vida.

Ovaj dar bio je povodom njegovog 16. rođendana (25. jula). Kako je, međutim, već početkom avgusta usledio i 19. rođendan njegovih sestara, Ivane i Nikoline, obolelih od cerebralne paralize, to su i ove žene mekog srca i izdašne ruke opet na adresu Smukova uputile još 300 dolara.

Stiglo na zadatu adresu

Da bi stigao na vreme da ulepša i ovaj poseban dan, odmah smo ga prosledili na kućnu adresu njegove porodice.

– Ovo ne bih očekivala ni u snu. Za manje od mesec dana Dijana i Silvana su nam uputile dve vredne donacije i ne samo ulepšale deci rođendane, već donele i veliko olakšanje nama roditeljima. Posebno pred početak nove školske godine. Da znamo da imamo dovoljno za najpreče stvari. Kad imate troje dece s posebnim potrebama, ovakva podrška je od velikog značaja. Ovo vreme utiče na naše zdravstveno stanje, ali moramo se boriti za našu dečicu. I zato ova pomoć donosi sigurnost i mir, a to nema cenu. Koliko smo zahvalni Dijani i Silvani, samo nebo zna. One su pored “Vesti” godinama uz nas i hvala im od srca – poruka je majke Aleksandre.

Pored toga, ova požrtvovana majka podsetila nas je i da Aca uskoro kreće u treći razred Pravno-birotehničke škole. Drugi je uspeo da završi s odličnim uspehom.

– Izuzetno sam ponosna na njega i radujem se što i pored svog hendikepa postiže tako dobre rezultate, ne posustaje, voli da se takmiči, pa je tako i sa svojim klubom Napredak za slepe i slabovide uspeo da proputuje mnoga mesta i takmiči se u pikadu, kuglanju, šahu… Već je pravi momak. Uživa u druženju i tim obavezama što mu pričinjava radost. S druge strane, Ivana i Nikolina su naša bolna rana. Ima raznih dana, ali najteži su oni kad je čovek u potpunosti svestan da će im ceo život biti potrebna nega i neko ko će biti uz njih – rekla je majka Aleksandra, i sama lošeg zdravstvenog stanja, dodavši:

Ništa bez dobrih ljudi

– Da nije bilo dobrih ljudi onda kad je Acin život bio u opasnosti, ne znam šta bi sa nama danas bilo. Zato pored Dijane i Silvane koje uvek misle na našu porodicu i koje već godinama unazad deci na ovaj način šalju rođendanski dar, želimo da se do neba zahvalimo i svim ostalim čitaocima “Vesti”. Aca im šalje posebne pozdrave i svu svoju ljubav. Istina je da je nama stvarno svaka pomoć zlata vredna. Koliko god se suprug Duško trudio da radi i zaradi za nas, to jednostavno nije dovoljno da zatvori sve rupe. Često i strepim za njega, jer je srčani bolesnik i on sam više nije u stanju da se izbori sa svime.

Znaju to dobro i naši humani čitaoci poput Dijane i Silvane koji su uz Smukove dugi niz godina i ne daju im da posustanu pred nedaćama i teškim udarcima sudbine, kao onda kada je njihov sin Aca, dok je bio mali dečak, ostao bez vida. Ipak, svoj hendikep nadmašio je izuzetnim talentom i visprenošću u svemu što radi jer se danas kreće kao da vidi, radi na kompjuteru, igra šah, vozi bicikl, pliva, igra pikado, obožava Riblju čorbu… Zato je postao i ostao miljenik zemljaka.

PRAVI MOMAK: Aleksandar Smukov

Poput dara sa neba

Budući da talentovani Aleksandar ima dve bolesne sestre o kojima treba voditi brigu danonoćno, ali da i njegovi roditelji nisu dobrog zdravlja, ne čudi što o Smukovima više od decenije pišemo i zašto im je svaka pomoć poput dara sa neba.

– I ovim novcem ćemo prvo obradovati decu, a ostalo utrošiti na ono najpreče. Uprkos svemu što je našu porodicu snašlo, nepobitna činjenica je da smo bogatiji za neverovatne prijatelje širom sveta. Bili su uz nas u najkritičnijim vremenima i nisu nas napustili, a Dijana i Silvana su najbolji dokaz za to – kazala je Aleksandra.

Sve brzo ponestane

– Suprug Dušan se često se zamara, ne može u nadnicu, pa samim tim i naša porodica se često nađe u problemu jer troje dece invalida treba odnegovati, a to nije nimalo lak zadatak. Sve vam vrlo brzo i lako ponestane. Teško je u ovom času i na šta ćemo pre ovaj novac utrošiti jer se ne zna šta je preče, pa moramo pametno da raspolažemo onim što smo dobili, kao što to već godinama i činimo – iskreno će Aleksandra.