Tanjug
Marko Kovačević

Crnogorski predsednik Milo Đukanović posle poraza na parlamentarnim izborima izgubio je i izbore u rodnom Nikšiću koji bi ubuduće trebalo da vodi Marko Kovačević, kandidat opozicionog saveza i prvi Srbin na vlasti u tom gradu posle sedam i po decenija. Koalicija, okupljena oko Demokratskog fronta “Za budućnost Nikšića”, osvojila je 11 mandata, a lista Demokrata “Mir je naša nacija” 10, što je 21 od 41 mesta u lokalnom parlamentu. To im omogućava da vlast mogu da formiraju i bez jednog mandata, koji je osvojila URA Dritana Abazovića. Na drugoj strani, koalicija “Evropski tim za Nikšić” predvođena Đukanovićevim DPS osvojila je više od 40 odsto glasova i imaće 18 mandata, što joj je donelo prvo mesto među listama, ali od toga neće imati ništa pošto će se iz vlasti preseliti u opoziciju.

Izbori su, prema rečima Marka Kovačevića, potvrdili strateško opredeljenje građana da DPS bude poslat u prošlost. On je izrazio nadu da će rezultat biti podsticaj za vladu Zdravka Krivokapića da se krene u brže i efikasnije reforme i poručio da će zvati i koaliciju oko URA s kojom su partneri i na državnom nivou.

– Zadovoljan sam rezultatom, jer je ostvaren cilj da u lokalu potvrdimo rezultat parlamentarnih izbora, kada je DPS posle 30 godina smenjen sa vlasti u Crnoj Gori – kazao je Kovačević.

Rezultatom je zadovoljan i lider URA Dritan Abazović, koji je pre Kovačevićevog poziva rekao da se njegova koalicija nikome neće nametati i da su raspoloženi da pomognu u Nikšiću, ali više nego zainteresovani da sačuvaju principe za koje se bore.

Lider DF Andrija Mandić ocenio je da su u Nikšiću uspeli da “razvlaste DPS” i da organizovani kriminal “izbace iz njegove prestonice”, odnosno Đukanovića da “izbace iz njegove najveće tvrđave Nikšića”.

– To su razlozi što je pobeda veličanstvena i velika, a da je za srpski narod u Crnoj Gori od velike važnosti što će posle 76 godina Nikšić imati gradonačelnika Srbina – kazao je Mandić.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević je ukazao da je DF čiji je deo, za pola godine od parlamentarnih izbora i tri meseca posle “velike prevare prilikom formiranja vlade”, pokazao da ima politički prostor koji uspešno brani od 2012. godine, a da su izbori u Nikšiću pokazali da su opravdani i legitimni zahtevi DF o rekonstrukciji vlade, u kojoj 90 odsto vlasti imaju URA i vlasnici “Vijesti”.

– DPS je prošlost! Idemo dalje – zaključio je Medojević, a Aleksa Bečić u ime koalicije “Mir je naša nacija” pozvao je građane da proslave pobedu u svojim kućama, a funkcionere da to učine u partijskim prostorijama.

– Da pobedi mir i nikšićko dostojanstvo – poručio je Bečić na Tviteru.

Ni DPS, međutim, ne gubi nadu da će sklopiti vladajuću koaliciju, što se čulo od nosioca liste koalicije Evropski tim za Nikšić Sanje Damjanović.

– Ako se to ne desi sutra, onda će to sutra doći uskoro – poručila je Damjanovićeva.

Trobojke i baklje na ulicama

U Nikšiću je pobeda slavljena na ulicama do kasno u noć. Kolone vozila sa trobojkama kružile su gradom, a brojni građani su nosili baklje i pevali pesme kao što je “Nećeš više Mađariću hapsit Srbe po Nikšiću”. Pristalice DF su inače počele da se okupljaju i slave sat vremena pre zatvaranja birališta, uverene u pobedu svojih snaga.