Foto: Tanjug/AP
Nikola Jokić

Istorija je ispisana. Srpski košarkaš Nikola Jokić najbolji je na planeti. Somborac je pomerio granice u NBA ligi ove sezone.

On je izabran za MVP najjače lige sveta i prvi je centar posle Šekila O’Nila i pauze od 21 godine, koji igra na ovoj poziciji, a dobio je trofej za najkorisnijeg igrača. Stao je uz rame legendama ovog sporta. Od početka sezone vedeta Denvera igrao je sjajno tako da je prestižna nagrada završila u pravim rukama. Naš reprezentativac je postao treći Evropljanin posle Dirka Novickog i Janisa Adetokumba koji je dobio ovo priznanje, ali i tek šesti igrač koji nije iz Amerike. Jokić sa Nagetsima igra polufinale Zapadne konferencije, a njegov učinak u ovoj sezoni iznosi 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije po utakmici. Izabran je u drugom krugu NBA drafta 2014. kao 41. pik od strane Denvera sa kojima je u julu 2015. potpisao ugovor. Momak iz Sombora je najniže izabrani pik koji je uspeo da se domogne MVP titule. Ostvario je najbrži tripl-dabl u istoriji NBA lige za manje od 15 minuta provedenih na terenu. Ujedno je postao evropski košarkaš sa najvećim brojem tripl-dabl mečeva i ušao među 10 najboljih igrača po ovom parametru u istoriji NBA lige.

Jokić je napravio revoluciju u igri pod obručima. Simpatični debeljko, koji ne može da uradi sklek ili zgib, jede burek i pije koka-kolu i izgleda kao viša verzija komšije iz kraja, pokorio je planetu. Po dolasku u Ameriku uverio je čelnike Denvera da je poseban, i da takav dragulj ne smeju ispustiti. Nikola je potpuno drugačiji od ostalih centara. U eri vanserijskih atleta, on dominira mozgom i inteligencijom. On je potpuno atipični centar u istoriji košarke. Za uspeh srpskog asa velike zasluge ima trener Majkl Meloun. Teško je pronaći primer u današnjoj košarci, gde je uspostavljena veza između igrača i trenera kao u slučaju stratega Denvera i Nikole Jokića.

Meloun se trudio da razume momka iz Sombora. Dolazio je u njegov rodni grad da upozna okolinu, da vidi gde je rastao, ko ga je vaspitavao. Slušao je srpsku muziku, isprobavao srpske specijalitete i rakiju, naučio neke izraze i prihvatio naš smisao za humor. Odmah po proglašenju svog pulena za najboljeg Meloun je obukao majicu, kojom je zapalio internet. Na njoj je pisalo: “Slab, spor, ne skače, ali se zeza sa vama.” Aludirao je iskusni stručnjak na predrasude, koje su mnogi imali o našem centru. Jokić je postao jedno od zaštitnih lica NBA lige i svetske košarke. Brojne obaveze, novac, rad, uspeh, naporne sezone i kritike analitičara ili navijača, ne utiču na njegov karakter. Nasmejava sebe i druge, svađa se i besni na sudije, dobacuje rivalima i ulazi u raspravu, slavi i tuguje kao dete kada pobedi ili izgubi. Ostao je skroman, uvek odaje utisak običnog momka i čoveka, a ne superzvezde i milionera. “Džoker” opravdava nadimak, služi za primer i pomaže onima kojima je neophodno. Bilo je potrebno proliti mnogo znoja da se sve kockice poklope, ali je cilj ma koliko bio nedostižan ipak ostvarljiv. Jokićeva misija nije još nije završena. Pred njim su novi uspesi.