EPA/SERGEI CHIRIKOV
Vladimir Putin i Nikolas Sarkozi u Moskvi

Preliminarna sudska istraga protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija navodno je pokrenuta, preneo je AFP. Istraga se odnosi na optužbe za zloupotrebu uticaja zbog konsultantskih aktivnosti bivšeg francuskog predsednika u Rusiji, tvrdi izvor AFP-a.

Nacionalno finansijsko tužilaštvo Francuske (PNF) potvrdilo je informacije novinskoj agenciji.

Veruje se da su vlasti preispitivale slučaj od leta prošle godine nakon što je finansijsko-obaveštajna služba „Tracfin“ uradila izveštaj u kome se detaljno opisuju isplate koje je Sarkozi ranije primao od ruske kompanije „Reso-Garantia“.

Nikola Sarkozi, koji je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine, takođe se suočava sa optužbama za zloupotrebu uticaja zbog navodnog pokušaja nelegalnog pribavljanja informacija od sudije u vezi sa drugim predmetom protiv njega zbog korupcije.

U novembru je u Parizu počelo suđenje za korupciju i zloupotrebu uticaja. Tokom saslušanja, Sarkozi je rekao da je nevin, tvrdeći da „nikada nije počinio ni najmanji čin korupcije“.

Očekuje se da će presuda u ovom slučaju biti objavljena u martu, a tužioci će tražiti zatvorsku kaznu do četiri godine. Sarkozi se zarekao da će „ići do kraja u borbi za istinu“ nakon što su ga „šest godina provlačili kroz blato“.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here