pixabay.com

Moskva žali zbog reakcije Sjedinjenih Američkih Država na testiranje ruskog protivsatelitskog sistema, pogotovo što Vašington sam stvara rizike u svemiru, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za Jutjub kanal „Solovjov lajv“.

Ona je istakla da je Rusija testirala sistem i da je uspešno uništila neaktivni satelit „Celina D“ u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, odnosno prema Sporazumu o svemiru iz 1967. godine.

Prema rečima Zaharove, dejstva Rusije nisu bila usmerena protiv bilo koga i s obzirom na vreme testiranja i parametre orbite nastali fragmenti nisu predstavljali nikakvu opasnost za bilo koga.

„Sa žaljenjem smo pratili sve što se događalo u SAD i podsetili smo naše američke partnere da upravo Vašington – ne sada, nego od 1950-ih godina, vodi jasnu politiku usmerenu na korišćenje svemira za vojne operacije. Nove optužbe su očigledno iznete kako bi se zadržala mogućnost pritiska na našu zemlje, ali ćemo ih osporavati. Navikli smo“, precizirala je portparolka.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da je Rusija 15. novembra uspešno sprovela ispitivanja na kojima je pogođena neispravna ruska letelica „Celina D“. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da fragmenti starog satelita, koji su nastali tokom testiranja protivsatelitskog sistema, ne predstavljaju nikakvu pretnju za svemirske aktivnosti. On je potvrdio da je protivsatelitski sistem uspešno testiran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here