Pokušali da sruše spomen – krst posvećen ubijenim sarajevskim Srbima

0

Zasmetao spomen-krst

Kako piše sarajevski "Dnevni avaz", reagovala je policija Republike Srpske i uhapšila šest osoba.

 

Na Zlatištu iznad Sarajeva koje teritorijalno pripada Republici Srpskoj, u noći između subote i nedelje je postavljen metalni krst visok 10 metara.

 

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić je kazao da je krst "spomen-obeležje u znak sećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba".

 

Postavljanje krsta nad Sarajevom izazvalo je oštre reakcije građana glavnog grada BIH, političkih predstavnika Federacije BiH i međunarodne zajednice.

 

Političke partije u Federaciji BiH smatraju da je podizanje krsta iznad Sarajeva preizborna politička igra na koju ne treba nasedati.

 

Služba visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) osudila je postavljanje krsta i saopštila da se "verski simboli se ne smeju koristiti da bi se namerno inicirala međunacionalna napetost".

 

"Štaviše, udruženja i verske zajednice treba da rade na pomirenju", navodi OHR.

 

I članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini najoštrije su osudili postavljanje krsta iznad Sarajeva ocenivši da je to "korak unazad na putu za osiguranju trajnog mira, suživota i međusobnog uvažavanja, te nastojanja da se osigura jednakost i  ravnopravnost svih građana na celoj teritoriji BiH".

 

Komisija za državnu imovinu BiH nije odobrila postavljanje krsta jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ranije zatražio da se preisipita odluka od 19. novembra 2012. godine, kada je odlučeno da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodeli lokalnim vlastima u Republici Srpskoj za postavljanje krsta kao spomen obelježja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here