EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc predstavio je danas paket pomoći vlade u vrednosti od pola milijarde evra austrijskim ugostiteljima, koji od 15. maja ponovo mogu da rade.

Kurc je, na konferenciji za štampu, podsetio da je nivo novozaraženih i dalje na izuzetno niskom nivou, te da postoji više pokrajina u kojima više nema novoobolelih od koronavirusa.

– Nalazimo se na dobrom putu i na osnovu tog razvoja podižemo privredu, kako bi mogli brže od ostalih da se vratimo normalnosti – naglasio je Kurc.

On je kazao da ga raduje što će, kao što je bilo planirano, gastronomija moći ponovo da radi, dodajući da je ona deo austrijskog identiteta.

Aktuelna kriza, prema njegovim rečima, posebno je pogodila ugostiteljstvo i turizam, te je vlada svesna svoje odgovornosti i želi da pomogne.

Podsetio je da su ugostitelji, tokom nedelja kada nisu mogli da rade, iskoristili mogućnost skraćenog radnog vremena za zaposlene, i da će za taj period država preuzeti 75 odsto njihovih fiksnih troškova.

Međutim, otvaranjem, kako kaže, nije prošla kriza, jer je poznato da se potrošnja ne vraća odmah na raniji nivo.

Zbog toga je dogovoren paket mera pomoći, koji treba da podstakne potrošnju i ujedno poreski rastereti ugostitelje.

Ministarka turizma Elizabet Kestinger prenela je da je predviđeno smanjenje PDV-a na bezalkoholna pića sa 20 na 10 odsto.

Smanjenje poreza na alkoholna pića, prema njenim rečima, nije moguće zbog EU.

Pozvala je ugostitelje da ne menjaju cene, i dodala da od smanjenja poreza treba da profitiraju.

Predviđena je i posebna pomoć za seoske ugostiteljske objekte, kako se ne bi zatvorili.

Takođe je usvojeno ukidanje poreza na”penušava vina“, za koja se do sada po litri naplaćivao po jedan evro.

U cilju podsticanja odlaska u ugostiteljske objekte, usvojena je i mera da poslovni ručkovi u višim iznosima mogu biti otpisivani od poreza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here