Screenshot/IMDB

U sredu, 6. aprila, obeležava se 50 godina od premijere kultnog filma reditelja Hajrudina Šibe Krvavca “Valter brani Sarajevo”. U proteklih pola veka, pogledalo ga je više od milijardu i po ljudi, što i nije tako čudno jer u Kini popularnost ovog filma ne jenjava svih ovih decenija.

Glavnu ulogu u “Valteru” igrao je legendarni Velimir Bata Živojinović, a njegov sin Miljko Živojinović kaže da je godinama proučavao zašto je Krvavčev klasik toliko popularan u Kini, i da je zaključio da je to zbog vrednosti sa kojima se identifikuje kineski narod – sloboda, jednakost, pravda i borba dobra i zla.

Živojinović se prisetio i da je 1981. sa ocem bio na filmskom festivalu u Moskvi i da su im Rusi tada prilazili na ulici i tražili autogram. Ocenio je i da su filmovi “Most” i “Valter brani Sarajevo” bili vrhunac karijere reditelja Hajrudina Krvavca za kojeg je rekao da je vrhunski intelektualac i, pre svega, divan čovek koji je razvio novu estetiku partizanskog filma.

“Valter” je, kako je istakao, urbani film koji se dešava u gradu kao kriminalistički film.

Odrastanje sa filmskom zvezdom kakva je bio Bata Živojinović, opisao je kao predivno porodično iskusto, jer su uprkos čestim snimanjima, dosta vremena provodili zajedno.

– I mene i sestru je vodio na snimanja. Koristili smo svaki slobodan trenutak da budemo zajedno, dosta filmova snimano je u Beogradu, i to je bio pravi način da spoznamo težinu njegovog posla – istakao je Živojinović.

Istoričar filma i filmolog Božidar Zečević rekao je da je Bata Živojinović “potekao iz naroda i vratio se u narod”, odnosno da je osetio narodnu dušu i ono što najširi krug ledalaca hoće od filma, i to mu dao.

– On je osetio publiku najviše od svih naših glumaca. On je osećao film kao da se u njemu rodio – istakao je.

“Valtera” je opisao kao vrhunac jugo-vesterna, jer partizanski film je, poput vesterna, kako je objasnio, nišgta drugo nego bajka, ima malo veze sa istorijom osim što je smešten u okvir Drugog svetskog rata i narodnooslobodilačle borbe protiv okupatora.

Zečević je rekao i da je “Valter” stekao popularnost i u Rusiji, a naročito u Kini u kojoj se razvio čitaj jedan filmski žanr iz kog je kasnije potekao čitav niz žanrova, o junaku koji se bori protiv zavojevača.

– “Valter” je sjajno prošao u Kini gde su ga uvek emitovali za Novu godinu – podsetio je Zečević koji je već objavio jednu monografiju i Bati Živojinoviću, a sprema i drugu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here