Pola veka ljubavi

0

Darinka i Mirko sa decom, snahom i unucima
 

Njihova deca, Nada i Nenad sa snahom Karolom i unucima Nebojšom i Miroslavom pripremili su veličanstvenu proslavu u restoranu "Evento", čiji su vlasnici Nenad i Karola.

 

Čelnik CO

Mirko Ateljević je od 2006. predsednik Crkvenog odbora hrama Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu, a pre toga je osam godina bio na funkciji potpredsednika.

Pored bogate trpeze i prelepe dekoracije oni su se brinuli o svakom gostu i podsticali dobro raspoloženje. Angažovali su i vrsnog muzičara Mikicu Nanovića koji je umeo da ispuni svaku muzičku želju. Ipak, vredna gospođa Dara nije mogla da odoli da i sama ne spremi neki specijalitet. Svi su se obradovali što su mogli da uživaju u jelu iz područja Romanije koji je pripremila "mlada", a zove se "kekške", spremljen od žita i piletine.
 

Bilo je to slavlje vredno divljenja i primer kako ljubav održava porodicu na okupu, kako se grade prijateljstva i kako se čovek čoveku raduje. Zdravice i šale su se smenjivale sa pesmom i kolima, koja su često predvodili još vitalni "mladenci". Snaha Karola, rođena Nemica, zadivila je sve svojom dobrom igrom. Igra naša kola kao da je rođena Srpkinja, govori naš jezik, a i pravoslavka je.
 

Obavezno kolo
 

Nevenka Kuljanin, Darina sestra od tetke bila je svedok početka ove duge ljubavi, pa je te večeri ispričala:
 

"Sve je počelo ispod brekinje, moćnog drveta velike krošnje kao kesten, u dvorištu naše porodične kuće, na Ilidži, pre više od 50 godina. Bila sam devojčica i posmatrala sam kradom njihove susrete. Mirko je bio momak lep da mu ni Šon Koneri nije konkurent, a naša Dara sa pletenicom kose kao iz italijanskog žurnala. Njihovi osmesi govorili su sve i golicali moju detinju maštu dok sam ih tajno posmatrala" ispičala je Nevenka.
 

Ćerkina zdravica

"Naši roditelji su po svojim prirodama suprotnost. Tata je društven i žustar, a mama vezana za domaćinstvo u kome svi nalazimo "mirnu luku". Zajedno, ostvarili su i više nego što su pred Bogom obećali da će deliti dobro i zlo. Mnogo ih volimo i ponosimo se njima. Neka ostanu zdravi i veseli", rekla je u svojoj zdravici ćerka slavljenika Nada Tešanović.

Velika torta označila je vrhunac slavlja i radost, a Darinka je prokomentarisala:
 

"Danas slavimo kako treba, a kad smo se venčali nismo imali mogućnosti da pravimo prave svatove. Doduše i onda smo slavili i to sedam dana, ali bez plana. Dolazili nam, jedni po jedni, na čestitanje", prisetila se Darinka vremena od pre punih 50 godina.
Bračni par Ateljević dobro je poznat hamburškoj dijaspori.

 

Oni su još 1973. napustili rodnu Ilidžu i zajedno stigli u ovaj gradić u kome i danas žive. Zajedno su se i zaposlili, najpre u firmi "Schuster", a zatim u "Schylke Mayer" (hemijska industrija) gde su i penzije dočekali. Mirko je penzioner od 1999, a Dara od 2000. godine. Svoje penzionerske dane provode delom u Nemačkoj, a od aprila do septembra u novom zavičaju – u Bijeljini, gde su sagradili kuću. Novi zavičaj stekli su posle Dejtonskog sporazuma, 1995. kad su, zajedno sa mnogim zemljacima, morali da napuste rodnu Ilidžu, kod Sarajeva

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here