EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio je da je danas imao polemiku sa srpskom premijerkom Anom Bernabić na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Tirani, prenosi Gazeta ekspres.

Kurti je rekao da je upravo po pitanju priznanja postojala polemika sa srpskom premijerkom.

– Nije želela da prihvati da je Kosovo nezavisna i suverena država. Naglasio sam da bi Srbija trebalo da se distancira od Miloševićevog režima i njegovog nasleđa. Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije pre 13 godina, poslednji je trenutak da Srbija proglasi nezavisnost od Kosova – rekao je Kurti.

On je ukazao da je potrebno da Srbija prizna nezvisnost Kosova.

– Sve ove inicijative su u zastoju jer nedostaje priznanje Srbije. To bi stvorilo situaciju u kojoj bi ne samo Srbija i Kosovo, već i sve države mogle više da se kreću ka EU. Na kraju ove decenije moraćemo da budemo spremni za integraciju u EU – rekao je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da Kosovo ima težak položaj jer još nije dobilo liberalizaciju viznog režima. On je ukazao da inicijative poput Samita za Zapadni Balkan više nisu povezane sa regionalnim “Mini Šengenom”.

– Mini Šengen više ne postoji, postoji zajedničko regionalno tržište, koje će sledeći sastanak imati u prvoj polovini jula. Ta inicijativa je pitanje kojim se bavi Berlinski proces, sa drugim imenom i drugim koordinatama – rekao je Kurti..

1 COMMENT

  1. Kurti mora prvo da klekne i da zamoli Srbiju da ih prizna. Mora da bude ponizan, pa tada se mozda neko i smilije i to i uradi. Ali to njegovo siledzijsko ponasanje i ultimatumi odvesce KiM u totalnu propast. Neka malo procita istoriju Srpskog naroda i on i njegovi mentori, tada ce im neke stvari biti malo jasnije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here