Z. Marjanović
Veliko interesovanje: Nekoliko stotina meštana je dočekalo pilote

Na Galovića polju i čuvenom Ravnogoroskom ili Dražinom aerodromu nekoliko stotina meštana Pranjana družilo se ovih dana sa pilotima lakih aviona i jednog helikoptera.

Nekako baš u ovo vreme, u leto 1944. godine, meštani Pranjana i okolnih sela užurbano su u tajnosti, rizikujući živote i pred očima Nemaca, na Galovića brdu izgradili sletno-poletnu avionsku pistu sa koje su u okviru spasilačke misije Halijard spasena 504 saveznička avijatičara koji su prethodno bili oboreni nad nebom Srbije.

Misija Halijard se smatra jednom od najvećih i najuspešnijih spasilačkih misija u toku Drugog svetskog rata u kojoj je najveći teret podneo narod pranjanskog kraja. U čast ove uspešne operacije spasavanja američkih, engleskih, francuskih i kanadskih avijatičara koji su leteli za RAF, na inicijativu Fondacije Halijard na Galovića brdu je izgrađen novi aerodrom za sletanje malih aviona koji je u narodu poznat kao Ravnogorski ili Dražin aerodrom. Na izgradnju aerodroma u Pranjanima čekalo se 76 godina, a zvanično je uz prisustvo predsednika Aleksandra Vučića i delegacija brojnih zemalja otvoren 27. septembra prošle godine. Na otvaranju je rečeno je da će novoizgrađena pista, osim čuvanja sećanja na herojske dane naroda pranjanskog kraja iz Drugog svetskog rata, imati značaj za privredni i turistički razvoj ovog dela Srbije. Da će tako biti viđeno je prethodnih dana kada su se na Ravnogorskom aerodromu družili piloti lakih aviona i jednog helikoptera sa nekoliko stotina meštana među kojima je najviše bilo mladih.

– Kako je obećano tako je i učinjeno. Na naš aerodrom je sletelo desetak aviona i jedan helikopter posle čega su neki od meštana bili u prilici da se vinu u nebo i da sa visine razgledaju Pranjane, Ravnu goru i još nekoliko sela oko Pranjana. Utisci onih koji su bili u prilici da učestvuju u panoramskom letu su fascinantni jer su mnogi od njih prvi put seli u avion. Na ovaj način, druženjem sa pilotima, potvrđeno je da će ubuduće aerodrom biti u funkciji turustičkog i privrednog razvoja ovog dela opštine Gornji Milanovac koji ima šta da ponudi svetu – istakao je za “Vesti” Radovin Veselinović, predsednik MZ Pranjani i jedan od organizatora druženja naroda sa pilotima.

Posebno zanimanje vladalo je za helikopter

Među desetinama onih koji će dugo pamtiti protekli vikend jer su imali sreću da sa visine vide svoje kuće bile su Milica, Snežana, Svetlana…

– Utisak je fenomenalan jer gotovo svi koji su se našli u vazduhu prvi put leteli avionom. Zaista je bilo fascinantno i zbog toga što smo bili u prilici da se osetimo onako kako su se osećali saveznički avijatičari 1944. godine prilikom poletanja sa aerodroma na Galovića brdu ka Bariju i slobodi, a mi, potomci onih koji su gradili improvizovanu pistu smo danas još ponosniji na naše pretke – utisci su onih koji su bili u prilici da lete u nadi da će druženje sa pilotima postati tradicionalno.

Pilot Zoran Ilić i Dejan Kovačević

Opravdana investicija

Među onima koji su bili u prilici da panoramski razgledaju Suvobor, Ravnu goru i sela u ovom kraju bio je i Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

– Videti ceo prelepi predeo Suvobora iz vazduha je nešto posebno. Imao sam priliku da se družim sa pilotima, a posebnu čast mi je ukazao moj prijatelj Zoran Ilić koji mi je pokazao sve čari letenja

Pranjani postaju turistička destinacija opštine Gornji Milanovac. Izgradnja aerodroma na Galovića brdu je, definitivno, opravdana investicija koja će tek u periodu pred nama dati rezultate. Ovaj kraj zaista ima šta da ponudi turistima iz celog sveta, a zahvaljujući aerodromu i razvoj privrede i poljoprivrede će biti brži jer će investitori moći lakše da dođu do pranjanskog kraja – naglasio je predsednik Kovačević.