Policija Minhen pretvorila u tvrđavu

0

Policija proverava identitet onih koji ulaze u uže jezgro Minhena gde se održava Konferencija

 

Kao i prethodnih godina, i za ovu konferenciju je planiran niz protesta, a današnje demonstracije su organizovane pod motom ”Protiv ratne politike NATO-a, Bundesver napolje iz Avganistana, protiv rasizma i nacizma”.

”Zadatak policije u Minhenu je obezbeđenje konferencije, ali i demonstracija, pri čemu se mora brinuti i o stanovnicima grada, da što je manje moguće budu zbog svega toga ograničeni”, istakli su u policiji, koja na demonstracijama očekuje i jedan broj pripadnika levice, spremnih na nasilje.

Konferencija je posvećena pitanjima Avganistana, strategije NATO-a, evroatlantske bezbednosti, a, prvi put, i resusima. 

 

Uhapšeni mirni demonstranti

 

Nekoliko hiljada demonstranata, protivnika NATO-a i globalizacije, mirno je protestovalo u Minhenu, uzvikujući parole ”Bolje pirat, nego vojnik”, ”Protiv ratnih pokretača”, ”Obrazovanje umesto ABC oružja". Iako su demonstracije bile mirne, ipak je jedan broj demonstranata privremeno uhapšen, javljaju nemački mediji. Ove demonstracije je organiziovalo oko 90 različitih organizacija, među kojima i partija Levice i sindikati.

 

Učesnici skupa su generalni serkretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, savetnik američkog predsednika za bezbednost Džejms Džons, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar odbrane Velike Britanije Bob Ejnsvort, specijalni američki izaslanik za Pakistan Ričard Holbruk, predsednik Avganistana Hamid Karzai i mnogi drugi.

 

Na konferenciju je iznenada došao i šef iranske diplomatije Manučer Motaki, a na ovom skupu prvi put učestvovuje Kina, koju predstavlja ministar inostranih psolova Jang Điječi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here