Đ. Barović, N. Rakić

Meštani šidske opštine, a posebno sela Batrovci i Ilinci sada mirnije spavaju, a dramatične scene kojima su bili svedoci su iza njih. Od petka svim pograničnim selima, ali i Šidom krstare pojačane snage MUP Srbije.

Reporteri “Vesti” po kišovitom dana obišli su pogranično područje Srbije sa Hrvatskom, koje je i glavna migrantska ruta ka zapadnoj Evropi.

– Poslednjih pet dana spokoj je vraćen u našu opštinu i duž 40 kilometara granice od Principovca do Jamene. Vratili smo se redovnom životu – kaže Zoran Semenović, zamenik predsednika opštine Šid.

Prema njegovim rečima, do petka, kada je na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića u ovo mesto poslat kontigent specijalnih jedinica MUP Srbije, situacija je bila krajnje alarmantna, a upadi u kuće i garaže, obijanje automobila i krađe bili su svakodnevna pojava.

– Najteže je bilo roditeljima sa malom decom, a i sam ih imam četvoro. Ovo je mala, pitoma sredina u kojoj nikada nismo decu pratili u školu i vraćali ih, ali smo poslednjih meseci na to bili primorani. Lokalna policija je radila koliko je mogla, ali jednostavno nije svemoguća. Zato nam je ova pomoć više nego dobrodošla. Pre samo dva meseca u centru Šida su napali ženu sa dvoje dece, a pljačke po radnjama i buticima bile su svakodnevne – kaže Semenović i dodaje da su migranti presretali decu, otimali tašne i novac.

Prošlo milion ljudi

On priča da su problemi nastali prošle godine, a da najveći haos prave oko 300 neregistrovanih migranata koji žive u napuštenim kućama u okolini Šida. Dodatni problem prave Hrvati koji sve migrante puste na svoju teritoriju, a onda im oduzmu sve, laptopove, tablete, mobilne telefone, čak i obuću, a onda ih vrate u Srbiju. Semenović kaže da je svojim očima video i one koji su u Hrvatskoj pretučeni.

Prema evidenciji ove opštine, samo kroz Šid je od početka migrantske krize 2015. godine prošlo oko 960.000 migranata, ali tada nije zabeležen nijedan incident.

– Ali tada su prolazile izbeglice iz Sirije. Sada dolaze uglavnom iz Maroka, Alžira i Tunisa, dok ih je najmanje iz Avganistana i Irana – kaže Semenović.

Najkritičnije je bilo u Batrovcima gde je samo u poslednjih nekoliko meseci zabeleženo najmanje 30 upada u kuće, kao i nekoliko stotina krađa.

Opasno po decu

– Više niko u Batrovcima ne suši veš. Jednostavno ne prođe dan, a da ga ne ukradu. Na sreću od kada je došla policija to se proredilo – kaže Branislav Sarić, predsednik Mesne zajednice Batrovci, sela na samo dva kilometra od granice sa Hrvatskom.

I njegova porodica je sredinom prošle godine doživela da im kuću opljačka grupa migranata, dok su oni spavali.

– Bilo nas je osmoro u kući, uključujući dvoje dece. U prizemlju su iz dnevne sobe ukrali laptop, telefone, novac, čak i neke ključeve, sve su opustošili. Probudili smo se sat vremena kasnije i pozvali policiju. Imali smo sreće da su pronašli jednog od lopova i taj migrant je već osuđen – priča Sarić.

U Šidu 1.300 izbeglica

U Komesarijatu za izbeglice i migracije Vlade Srbije, “Vestima” je saopšteno da je na jučerašnji dan u 17 centara smešteno ukupno 5.556 migranata, a da su procene da ih je još oko 700, najviše u pograničnim područjima ka Hrvatskoj i Mađarskoj.

– U tri prihvatna centra na teritoriji opštine Šid smešteno je oko 1.300 migranata, a procenjuje se da ih je na teritoriji te opštine još 100 di 200 migranata – kažu u Komesarijatu.

Nema tajnog plana

U Komesarijatu za izbeglice, ali i u opštini Šid, tvrde da nema tajnog plana o naseljavanju migranata u napuštenim selima i oblastima Srbije. U Komesarijatu demantuju i brojne glasine i navodna “dokumenta” da je Srbija već dogovorila naseljavanje migranata.

To potvrđuje i Zoran Semenović, zamenik predsednik opštine Šid.

– U našoj opštini postoji dosta napuštenih kuća i sela i lično bih voleo da sve migrantske porodice koje žele da ostanu u Srbiji dobiju tu mogućnost. Međutim to je pravno nemoguće. Ne postoji nijedna odluka Vlade Srbije niti drugih institucija da se migranti nasele. Da postoji takav papir pokazao bih vam – kaže Semenović.

Spremni da reaguju

Komesarijat za izbeglice i migracije u Vladi Srbije ističe da prati na dnevnom nivou vesti iz Grčke i Turske i da u zavisnosti od situacije spreman da reaguje u saradnji sa svim institucijama, partnerima i međunarodnim organizacijama i drugim zemljama na migrantskoj ruti.

Ovo je odgovor na pitanje “Vesti” nakon eskalacije nemira na granici Grčke i Turske sa novim talasom migranata, a procena je da će ih krenuti oko pola miliona.

Povici “Alahu ekber”

Kako “Vesti” nezvanično saznaju u jednom od prihvatnih centara u Adaševcima kod Šida, pripadnici srpskih bezbednosnih službi su priveli desetak radikalnih migranata koji su pokušali da u ovom centru organizuju radikalnu versku službu koja je podrazumevala povike “Alahu ekber”.

– Ta grupa je primorala sve druge migrante da izađu ispred i da se mole. Naše službe su brzo reagovale i oni više nisu u tom kampu – kaže izvor “Vesti”.

Đaci s Bliskog istoka

U tri osnovne škole na teritoriji Šida nastavu trenutno pohađa i oko 60-oro dece sa Bliskog istoka.

– Program kojim im je omogućen nastavak školovanja u našoj opštini traje već tri godine i do sada nije zabeležen ni najmanji incident – kaže Zoran Semenović.

Na udaru i kuće dijasporaca

Meštani Batrovca su i prošlog meseca imali grdnih problema s upadima migranata.

Vlado Stojaković (70) radni vek je proveo u Sloveniji, a u Batrovce se vratio sa suprugom kao penzioner. Prošle nedelje oko tri sata ujutru začuo je stravičan lavež seoskih pasa, a kasnije ustanovio da su mu migranti obili drugu kuću, i pokušali da obiju audi.

– Iz te kuće su odneli sve što su mogli: posteljinu, sve vrednosti, čak i medalje koje je moja ćerka Zorica osvajala baveći se skijanjem i košarkom. Samo na kolima šteta je oko 250 evra – priča Stojaković.

Nikola Jakšić (19) kaže da situacija u selu, pogotovo noću, uopšte nije bila prijatna.

– Migranti su slobodno prolazili ulicama, drali se, pevali, a tek ujutru bismo shvatili koliko ih je bilo i to po priči komšije čija je kuća obijena ili po đubretu – kaže Jakšić.

Bojan Vučković (40) kaže da je u Batrovcima 160 kuća, ali samo oko 200 meštana. Od ovog broja najmanje je tridesetak dijasporskih kuća. Ljudi su uglavnom u Austriji i Nemačkoj. On nas je odveo do kuće Božidara Maleševića, koji s porodicom živi kod Beča. Njemu su obili letnju terasu, gde su komšije zatekle jednog od migranata kako spava.

– Odmah smo pozvali policiju i taj čovek je u pritvoru. Međutim najozbiljniji problem je što nedaleko od zvaničnog graničnog prelaza postoji drugi koji hrvatska pogranična policija apsolutno ne obezbeđuje, već taj im migrantski put im služi kako bi u Srbiju vratili sve koji ilegalno pređu na njihovu teritoriju – kaže Vučković.

U to smo se i sami uverili tako što smo automobilom stigli na samu državnu među, a onda 50-ak metara stazom došli do kuće hrvatske policije koja je bila prazna. Istovremeno, na toj stazi bile su desetine bačenih telefonskih kartica, gomile đubreta, kao i desetak ugašenih logorskih vatri.